Полиција Хонг Конга вечерас је употријебила сузавац и гумене метке против антивладиних демонстраната, који траже помоћ Америке.

Реакција полиције услиједила је због нереда који су избили послије мирног марша до зграде америчког конзулата, гдје се окупило више десетина хиљада људи.

Полиција је испалила гумене метке на демонстранте без упозорења након што их се стотињак окупило у полицијској станици Монг Кок у области Коулун и узвикивало да су полицајци “гангстери”.

Демонстранти су се данас у великом броју окупили испред зграде Конзулата САД гдје су дали петицију у којој траже помоћ америчког Конгреса у окончању политичке кризе.

Међу демонстрантима је примијећен велики транспарент на коме је писало “Предсједниче Трамп, молимо вас да ослободите Хонгконг”.

На другим транспарентима је писало “Одупри се Пекингу, ослободите Хонг Конг”, а у маси су се могле видјети америчке заставе, а чула се и америчка химна.

Демонстранти су показивали пет прстију као знак да имају пет захтјева и да неће ни од једног одустати.

Протести су од њиховог избијања 9. јуна ескалирали у масовне антивладине демонстрације на којима се, између осталог, захтијевају изборне реформе.

Демонстранти су поручили да ће протестовати док њихови захтјеви не буду испуњени, наводи ДПА.