Фото: Катера

Традиционална 13. манифестација “Дани Душка Трифуновића” отворена је синоћ у Културном центру Пале књижевном вечери под називом “Буквално тако”, на којој је учествовало осморо писаца, Душкових блиских пријатеља и колега.

Бесједу је одржао Душков пријатељ и писац Богомир Мијатовић, који се са преминулим пјесником спријатељио по његовом доласку у Нови Сад, у који је избјегао из ратом захваћеног Сарајева.

Мијатовић је новинарима рекао да је Душко Трифуновић имао два опуса, онај један, како каже, озбиљни књижевни преко којег је стекао име и углед међу књижевницима и онај са којим се Мијатовић бавио књизи “Памтите ме по песмама мојим”.

– Радећи на тој књизи, ја сам прочитао комплетно Душково дело и када сам завршио књигу, схватио сам да је ово чиме сам се ја бавио и чиме су се бавили музичари, један мали и занемарљив, и неважан опус у његовој биографији – каже Мијатовић.

Мијатовић додаје да је Душко Трифуновић био један универзални пјесник, велики човјек, један од најумнијих људи које је он срео у животу.

– Припремам једну нову књигу о Душку, где ће бити откривен један Душко каквог људи не знају – додаје Мијатовић.

Директор Културно-спортског центра “Пале” Мирослав Симовић новинарима је рекао да ће на поменутој манифестацији, поред Душкових пријатеља из Србије, учествовати и писци из Црне Горе и Републике Српске

Симовић је додао да је у оквиру програма манифестације предвиђена и посјета писаца основним школама у Палама током сутрашњег дана, гдје ће они одржати интерактивне часове са дјецом под називом “Дјеци у част”.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да има велику част што се 13. годину заредом одржавају “Дани Душка Трифуновића” у Палама, те додао да се ради о најпјеванијем пјеснику са ових простора.

Југовић је истакао да се ради о једној од најважнијих културних манифестација у Палама, те да ће и наредних година настојати да је подрже у сваком смислу.

Манифестација “Дани Душка Трифуновића” и за град Источно Сарајево имају посебну симболику и важност, а градоначелник Ненад Вуковић каже да на ову манифестацију гледају као на једну од најзначајнијих по интересовању публике и њеном програму.

– Манифестација “Дани Душка Трифуновића” за град Источно Сарајево представља један од најважнијих догађаја када је у питању култура свих шест општина и задовољство нам је што сваке године можемо помоћи њену организацију – истакао је Вуковић

Вуковић је напоменуо да су намјере Градске управе у овој години да, својим средствима, финансира адаптацију и санацију зграде Културног центра “Пале”, која је изграђена 1928. године.

Посебну улогу у вечерашњем књижевном програму “Буквално тако” имао је и дует Маријана Капуран вокал и Милош Маловић на гитари, који су извели неколико пјесама, које је Душко написао за познате музичаре са сарајевске пор и рок сцене.

Маловић је новинарима рекао да му је велика част и задовољство бити дио вечерашњег програма, те да је ова манифестација веома важна за општину Пале, која 13 година чува и његује лик и дјело великог Душка Трифуновића.

У вечерашњем програму, поред Богомира Мијатовића, учествовали су и писци Саша Нишавић, Гордана Ђилас, Миљан Николић, Новица Телебак, Вид Вукелић, Горан Врачар и Жељко Грујић.

Посјета основцима у школама “Пале” и “Србија” биће реализована данас, 13. септембра у временском периоду од 8:00 до 11:00 часова.