Срби су пружили огромну помоћ свезничким пилотима у операцији „Халијард“, подизали устанке током Другог светског рата, а Србија платила цијену у борби против фашизма, и зато никада нећемо прихватити ревизионизам историје, ни промјену прошлости у којем би напаћени српски народ био проглашаван за агресора на овим просторима, поручио је предсједник Александар Вучић. САД никад неће заборавити храброст српског народа, поручио је амерички амбасадор Кајл Скот.

Александар Вучић је у обраћању на обиљежавању годишњице операције „Халијард“ истакао да је прије 75 година, било забрањено учити о тој акцији, као што је, каже, било забрањено градити ауто-путеве кроз централну и западну Србију, што данас више није случај.

Нисмо, каже, могли да учимо и то да су америчке трупе које су ишле у жестоки напад на немачке снаге у Румунији, где су биле највеће рафинерије, одакле су снадбевали немачке трупе и на Источном и на Централноевропском фронту, жестоком силом и огромним ваздухопловним снагама ишли да сруше нацистичке снаге.

Њемци су се страховито снажно борили и нанијели губитке савезницима, па су многи од њих морали да искачу из авиона, оштећеним авионима слетали овдје на Галово поље.

– Многима је Србија била спас, народ у Прањанима и овог краја био је не само спас за њих и њихове породице, већ и за једну важну операцију 1944. године – рекао је Вучић.

Он је истакао да је поносан на чињеницу да су Срби од почетка сукоба са нацистичком армадом били антифашистички оријентисани, исказано не само кроз филозофске расправе, већ кроз жесток отпор партизанских јединица, али и примјере, попут операције „Халијард“, када се војска у отаџбини 1944. жестоко супротставила фашистичком непријатељу и помогла савезничким борцима.

Срби су, подвукао је, подизали партизанске устанке у Хрватској, БиХ, Србији, и то је доказ колику је Србија платила цијену у борби против фашизма.

Само четири народа су у Другом свјетском рату пропорционално броју становника платила цијену више од Срба, нагласио је предсједник Србије.

– Зато никада нећемо прихватити ревизионизам историје, никада нећемо дозволити промјену прошлости у којем би тако тешко страдални и напаћени српски народ био проглашаван за фашистичке слуге и за некога ко је био агресор на овим просторима – поручио је Вучић.

Са поносом ћемо да носимо српско име, додао је Вучић.

Српски народ је можда и други по броју цивила, који су страдали, пропорционално броју становника, а страдали су јер су били Срби, нагласио је Вучић.

Предсједник Србије је изразио захвалност америчким пријатељима што су чували од заборава „Халијард“, операцију која треба да буде запамћена као мјесто херојства и важности у пријатељству српског и америчког народа.

Србија жели пријатељске односе са САД

Предсједник Србије запитао је Сједињене Државе зашто су жртвовали најлојалнијег савезника кроз историју, Србију, а ми ћемо, каже, морати да размислимо како смо, послије величанственог савезништва у Првом и Другом свјетском рату, успјели од Американаца, великих пријатеља, да направимо непријатеља.

Вучић је истакао да Србија жели пријатељске односе са САД, и да обје стране треба да размотре грешке које су довеле до тога да смо од великих пријатеља постали непријатељи.

– На другачији начин ћу да поставим једначину, коју је поставио Скот у свом говору да смо имали лоше односе за вријеме Слободана Милошевића. Није ни лако ни Србима у Српској, када су у питању односи са Америком у посљедњих 25 година, ни Србима Крајишницима, ни Србима са КиМ, нити у Србији. Морамо да се запитамо зашто је то тако. Замислите послије оваквог величанственог савезништва у Првом и Другом свјетском рату шта смо све урадили и како смо успјели да урадимо да од Американаца, великих пријатеља, направимо непријатеља. Јесмо ли погрешили или дозволимо себи да увијек будемо безгрешни – запитао је предсједник Србије.

А САД је позвао да се запитају, макар да разговарају између себе, јер су велика сила, „да ли су и они, због својих глобалних сукоба са неким другим великим силама, жртвовали једног од највећих и најлојалнијих савезника и стали у страну свих других на простору бивше Југославије, из не баш јасних разлога“.

– Ја отворено говорим о нашим и њиховим грешкама. Тек када јавно будемо говорили о томе и сумирамо све, моћи ћемо да успоставимо искрено пријатељство – увјерен је Вучић.

Вучић је указао да амбасадор САД у Србији Кајл Скот за непуне двије недеље напушта Србију, и да му је захвалан на ономе што је чинио на поправљању односа двије земље, што је био отворен за разговоре, који нису, неријетко, били лаки, јер им се нису увијек интереси поклапали, прије свега око Косова И Метохије.

Амбасадору Скоту је рекао да из публике није чуо ниједан звиждук, само једног човјека који је рекао, и то не претећи, већ желећи да каже да му је жао што су САД погријешиле око Косова.

– То говори колико српски народ воли и чека боље односе са САД. Нема Србина овде који на овакве ријечи не аплаудира. Молим вас, а знам да нећете због мале Србије да мијењате спољну политику, да пренесете вашој влади, која први пут послије много година жели да нас чује, не кажем да се слажу, али желе да нас саслушају по питањима која су најтежа за нас и око којих се никада нећемо договорити, да нећу да будем предсједник земље која има Америку за непријатеља. Србији је било доста крви, пропадања, хоће посао, путеве и ауто-путеве, да живи боље и зато вас молим да тај наш вапај разумијете – рекао је Вучић.

Присутне је замолио за аплауз, како је казао, за српску легенду, Србина Крајишника из Славоније и Лике Давида Вујића, једног од седморице величанствених који су обезбиједили да Американци кроче својом ногом на мјесец.

– То је легенда Америке, али и српска легенда која се никада није одрекла својих коријена, која долази у срце Србије да би био са својим народом. Нема ког Србина у својој кући није примио, коме нису добродошлицу указали, и то српско гостопримство показао и Американцима. Оно што је радио је радио са још шесторицом Срба, Срба са свих простора бивше Југославије. Били су америчка памет да би се попели на мјесец. Молимо да дио тог малог дуга који смо пружили САД само кроз мало више разумијевања вратите – нагласио је он.

Вучић је нагласио да ће Србија у сваком знаку и потезу САД тражити симболе пријатељства и рекао да вјерује у пријатељство Србије и Америке.