Кантарион или госпина трава одавнина је познат као лијек за различите болести. Расте на пашњацима, ливадама, каменим литицама, а цвјета током цијелог љета, зависно од поднебља.

Ова чаробна биљка расте до 60 цм, има специфичан мирис, горак укус, а обилује етеричним уљима, смолом, каротеном, витамином Ц. Користи се у облику чаја, уља, капи, таблета.

Посљедњих година кантарион је постао све популарнији као средство за ублажавање и лијечење депресије, јер постоје бројна научна истраживања која потврђују његово љековито дејство.

Осим у лијечењу депресије, кантарион је показао одличне резултате у ублажавању симптома гастритиса, чира на желуцу, болести бубрега, јетре, слезене, бешике, повишеног крвног притиска, срчаних обољења, опекотина, хемороида…

Како направити кантарионово уље?

Кантарионово уље је једно од ријетких уља које се припрема од свјежих цвјетова биљке. Важно је знати!

Ово уље је фототоксично, што значи да се након мазања кожа не смије излагати јаком сунцу јер може изгорјети. Увијек је потребно потражити савјет љекара прије наношења уља на свјеже ране.

Рецепт за кантарионово уље

Четири велике кашике цвјетова кантариона сипајте у теглу и оставите да одстоји један дан, да мало свену. Прелијете их са 1 л маслиновог уља, затворите теглу и оставите да стоји од 4 до 6 недјеља. Потом проциједите и користите за мазање.

Доносимо вам још неколико рецепата:

Вино за боље варење

Четрдесет грама цвјетова кантариона прелијте са литром квалитетног бијелог вина и оставите да стоји на топлом мјесту мјесец дана. Проциједите и пијте двије чашице дневно прије јела.

Чај против депресије

Помијешајте једнаке количине сувих цвјетова кантариона и хајдучке траве, прелијте их са два децилитра вреле воде и оставите да одстоји 10 минута. Пије се три пута дневно.

Чај за гастритис

У 2 децилитра вреле воде сипајте кашичицу цвјетова кантариона, поклопите и оставите да одстоји до 15 минута. Проциједите и пијте три пута дневно послије јела.

Познато је, такође, да уље кантариона помаже при уклањању акни, тако што се свако вече пред спавање лице очисти и уљем се намажу проблематична мјеста.