Високи представник у БиХ Валентин Инцко осудио је одлуку СДА да своје виђење будућности БиХ формулише на основу концепта који није прихватљив за друге политичке опције, истичући да свака промјена унутрашње организације мора бити резултат договора.

– Није конструктивно што је та странка предочила такав концепт, знајући да ће он изазвати негативне реакције и створити додатне тензије – истакао је високи представник, наводећи да “дубоко жали због реторике неких страначких званичника на конгресу СДА, којом су се величали и славили појединци оптужени за наводне злочине против недужних жртава за вријеме рата”.

Инцко је поручио да су такви ставови које заступа било који политичар или јавна личност штетни за процес помирења међу заједницама у БиХ и да су стога неприхватљиви, саопштено је из ОХР.

Високи представник наглашава да је, у складу са својим мандатом, обавезан да инсистира на пуном поштовању Дејтонског споразума, који укључује и Устав БиХ, који јасно гарантује суверенитет, територијални интегритет и политичку независност БиХ, и у којем се наводи да се БиХ састоји од два ентитета – Федерације БиХ и Републике Српске.

– Свака промјена унутрашње организације БиХ мора бити усвојена у складу са процедурама предвиђеним Уставом, за што је потребан свеобухватан процес изградње консензуса и договора у цјелокупном политичком спектру – закључио је Инцко.

Он је позвао све политичке и институционалне лидере у БиХ да престану са бескрајном реториком подјеле и да створе климу која ће погодовати формирању власти на свим нивоима.