Америчка Амбасада у Сарајеву изразила је забринутост због одређених политичких ставова који не помажу и изазивају подјеле, а представљене су у недавној декларацији СДА.

Амбасада у поруци објављеној на “Твитеру” истиче да ова врста реторике не рјешава свакодневне проблеме грађана БиХ, већ даље подстиче постојеће политичке тензије.

“Став САД је познат и остаје непромијењен. У потпуности подржавамо БиХ, њен територијални интегритет и основну структуру као јединствену, суверену државу са два ентитета и три конститутивна народа”, наводи се у поруци.

У поруци се напомиње да реторика, која изазива подјеле, успорава напредак БиХ ка евроатлантским интеграцијама и чланству у ЕУ, нарушава стабилност и плаши инвеститоре чиме се уништава могућност доброг запослења и убрзава одлазак држављана БиХ.

У поруци се подсјећа да је територијални интегритет и суверенитет гарантован Дејтонским мировним споразумом, а да се у споразуму нити у Уставу БиХ не нуди право на отцјепљење иједном од ентитета.

Постојање сваког ентитета у потпуности зависи од постојања БиХ.

У поруци се додаје да свака промјена унутрашње организације БиХ мора бити усвојена у складу са унапријед одређеним процедурама у Уставу за шта је потребна шира подршка унутар политичког спектра БиХ, укључујући све конститутивне народе.