Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић поручио је на засједању Генералне скупштине УН да ће Црна Гора увијек бити добар сусјед, поуздан партнер у очувању међународног мира и безбједности и снажно и одлучно бранити универзалне вриједности и принципе.

Он је нагласио да Црна Гора остаје чврсто на правцу који су означили креатори свјетске организације и који је прихватила када је 2006. године обновила независност и постала пуноправна чланица.

Ђукановић је рекао да су, иако Црна Гора биљежи значајне позитивне помаке на путу ка достизању глобалних циљева, потребни даљи напори како би се видљивије смањио ризик од сиромаштва и елиминисале регионалне развојне разлике.

– Вјерујем да свака земља, без обзира на величину, може сопственим примјером дати допринос и бити дио глобалних рјешења – навео је он.

Ђукановић је поручио да је Црна Гора чврсто опредијељена и одлучна да активно и конструктивно доприноси и подржава колективне напоре за очување свјетског мира и безбједности, те ће наставити да снажно подржава глобалне напоре за контролу наоружања, разоружање и непролиферацију, првенствено Агенду генералног секретара за разоружање.

Ђукановић је додао да је уједињена Европа претпоставка црногорске безбједности и глобалне конкурентности.

– Вјерујемо да само уколико смо одговорни према себи и кредибилан партнер у региону, можемо бити глобално поуздан и снажан чинилац међународне заједнице. Црна Гора ће наставити да активно доприноси остваривању циљева УН-а – закључио је Ђукановић.