Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је да Русија са великом бригом посматра декларацију СДА која предвиђа “републику БиХ” и једног предсједника, те представља план да се створи криза, али да је најважније да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик остане уздржан у овој ситуацији.

– Најважније је у овој ситуацији да Додик остане суздржан, он је само говорио о неким могућим корацима Републике Српске, јер се његов циљ зна, а то је очување мира и да све у вези са Српском остане у оквирима Дејтонског споразума и то је његова обавеза као члана Предсједништва БиХ – рекао је Боцан-Харченко, који је својевремено био амбасадор Русије и у БиХ.

Он је за ТВ Пинк истакао да са великом бригом посматра декларацију СДА, као и Русија, те оцијенио да тај документ представља више корака уназад, да нема везе са Дејтонским споразумом, него представља непоштовање обавеза које Дејтон прописује, док је реаговање међународне заједнице “благо”.

– План је да створе кризу, и да онда неко у име међународне заједнице иступи и понуди нешто и каже да је њихова понуда доста флексибилнија и компромисна. А такво рјешење било би суштински исто као и сама декларација, иако би можда имало “блажи језик” – рекао је Боцан-Харченко.

Он је подсјетио да је 2011. године када је тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио референдум и тражио помоћ од њега, високи представник Валентин Инцко рекао да ће учинити све да не дође до референдума.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Боцан-Харченко је упозорио да разговори који се данас воде на Косову нису разговори у правом смислу те ријечи.

– Вама је постављен избор, имате алтернативе, једна је компромис, а друга је, ако нема компромиса, независност – рекао је Боцан-Харченко и упозорио да то није разговор какав би требало да се води.

Говорећи о термину који се све чешће помиње – “мекана моћ Русије на Балкану”, Боцан-Харченко је објаснио да рјешавање међународних проблема не може да да резултате преко ноћи.

– Имао сам могућност да пратим развој догађаја на овим просторима, и закључак правим на основу онога што видим, а не на основу онога што пише. Примијетио сам да су земље региона сигурније и види се да се људи осјећају сигурније – додоа је Боцан-Харченко.

Он је рекао да Русија боље уочава ово, јер је и она сама прошла кроз исте ове проблеме.

Боцан-Харченко је оцијенио да је за бољу и сугурнију ситуацију у Србији заслужно руководство земље.

– Данас је врло повољнија ситуација у Русији, али и у Србији која је земља у развоју. Наравно то је створило додатне могућносто за додатни развој билатералних односа Србије и Русије – додао је он.

Он је рекао да, поред развијене економске сарадње, Русија жели да за два до три пута повећа и културну сарадњу, као и сарадњу на свим нивоима са Србијом, као и да ће то тога доћи.

– Ми идемо корак по корак према циљевима које су одредили наши предсједници, али најважнији је квалитет и садржај наших односа. Повјерљивих контаката између председника двије државе никада није било као сада, што говори о квлаитету односа Србије и Русије – закључио је Боцан-Харченко.