Фото: Бојана Марковић

Предавање на тему „Вршњачко насиље“ одржано је јуче у СШЦ „Василије Острошки“ Соколац. Замјеник командира Полицијске станице Соколац, Павле Боровчанин, подсјетио је ученике, да иако су малољетни могу кривично одговарати за преступе које направе пред законом. Он је истакао да су оваква предавања вид превенције како би малољетници правили што мање прекршаја, али и како би се упознали са правима и обавезама које имају.

Фото: Бојана Марковић

– Жртве које трпе насиље ријетко се одлучују да пријаве починиоце. Поједини просвјетни радници, такође окрећу главу од проблема, али евидентно је да је насиље међу вршњацима све чешћа појава. Недавно је одржан колегијум Полицијске управе Источно Сарајево, на којем је једна од тема била малољетничка делинквенција и евидентирана кривична дјела у којима се малољетна лица појављују као жртве, преступници и делинквенти, помагачи или учесници. То су старија малољетна или млађа пунољетна лица, која треба да знају да за преступе које направе морају одговарати пред законом, казао је Боровчанин.

Он је подсјетио да се насиље одвија и у виртуелном свијету, на интернету, путем друштвених мрежа и портала различитог садржаја. Такође, нагласио је да се појава конзумирања дрога све чешће веже за особе млађе животне доби.

– Друштвене мреже су препуне примјера ширења и подстицања на насиље. Наркоманија, конзумација лакших и тежих дрога све је присутнија међу тинејџерима. Настојимо да поступамо превентивно, те да младима укажемо на посљедице.

Фото: Бојана Марковић

Ученик, Александар Јоловић, истакао је након предавања, да у соколачкој средњошколској установи нема лоших примјера.

– Посебан утисак на мене је оставила тема везана за конзумирање недозвољених средстава. Сматрам да је корисно објаснити младим људима да им овакав вид задовољства не може донијети ништа добро. Нисам примјетио у школи ни у својој ближој околини неки вид насиља, о којима је било ријечи. Добро се слажемо и надам се да ће тако бити и у будућности, рекао је Јоловић.

Предавања на тему „Вршњачко насиље“ одржана су и у школама на подручју Града Источно Сарајево.