Фото: Соколац-срце Романије

Генерал Војске Републике Српске Манојло Миловановић преминуо је јутрос у Бањалуци.

Информација о смрти генерала Миловановића потврђена је из Борачке организације Републике Српске.

Из Универзитетско-клиничког центра Републике Српске саопштено је да је данас у 09.30 часова, у Клиници за анестезију и интензивно лијечење, након дуже болести преминуо пацијент Манојло Миловановић. (1943).

БИОГРАФИЈА

Манојло Миловановић био је генерал-пуковник Војске Републике Српске у пензији. Током Рата у Босни и Херцеговини био је начелник Главног штаба (Генералштаба) Војске Републике Српске. Био је министар у Министарству одбране Републике Српске од 29. јануара 1998. до 1999. године. Члан је Сената Републике Српске од 2009. године.

До почетка распада Југославије је био официр Југословенске народне армије. Учествовао је у војној операцији Коридор Војске Републике Српске. Генерал-пуковник Манојло Миловановић је на конференцији за штампу Војске Републике Српске, поводом долазећег Видовдана, 26. јуна 1996. године у својству начелника Генералштаба ВРС изјавио:

“Наш народ и борци знали су зашто се боре, а борили смо се за свој народ и прадједовска огњишта, за правду и једнакост, каква је дата нашим непријатељима — право на самоопредјељење. У крви и зноју српски родољуби, спријечили су понављање планираног геноцида и створили услове за формирање српске државе западно од Дрине. Учињено је то ослонцем на властите снаге, без пријатеља и савезника и њихове помоћи, изузев одређене братске помоћи из Југославије, којој дугујемо захвалност”.