Фото: Ведрана Реновица

Соколачка Топлана спремна је за почетак сезоне у којој ће загријавати 29.000 метара квадратних простора, иако јој корисници за гријање из ранијег периода дугују 300.450 КМ, рекао је Срни директор Јавног комуналног предузећа „Соколац“ Дејан Томић.

Томић је истакао да је предузеће у оквиру припрема за нову сезону гријања извршило реконструкцију дијела топловодне мреже, санацију котловнице, котла и ложишта, адаптацију котловнице, за шта је уложило око 20.000 КМ.

Према његовим ријечима, урађена је хладна проба на топловодној мрежи и обезбијеђен дио основног енергента од потребних 16.000 до 18.000 метара кубних пиљевине и дрвене сјечке, за комплетну сезону.

Томић је нагласио да предузећу велики проблем представља значајно повећање цијене пиљевине и дрвене сјечке, која је појавом пелетара у посљедних шест година, од 12 КМ по метру кубном достигла 30 КМ.

Према његовим ријечима, за сада цијена централног гријања остаје иста иако у Топлани прижељкују повећање цијене, али о томе не одлучују сами, с обзиром да сагласност на цјеновник даје оснивач предузећа Скупштина општине Соколац.

„Физичка лица плаћају гријање једну КМ плус ПДВ на бази 12 мјесеци, а правна три КМ плус ПДВ на бази 12 мјесеци по метру квадратном, а цијена гријања за здравствене и васпитно-образовне установе је 1,6 КМ плус ПД на годишњем нивоу“, истакао је Томић.

Томић је апеловао да корисници што прије измире дуговања за гријање, како би у новој сезони имали квалитетну услугу и предузеће избјегло непопуларну мјеру утуживања дужника.

Он је подсјетио да грађани Јавном комуналном предузећу за испоручену топлотну енергију и за одвоз комуналног отпада укупно дугују скоро 500.000 КМ.

Према његовим ријечима, то су средства за која би предузеће могло унапријед да купи потребну количину основног енергента за комплетну сезону гријања, обезбиједи квалитетно гријање и реализује пројекат проширења топловодне мреже на десну страну улице Цара Лазара, гдје и даље систем централног гријања није изграђен.

Он је подсјетио да су осим испоруке топлотне енергије дјелатности овог предузећа и одвоз комуналног отпада, одржавање зелених површина и пружање погребних услуга у граду.

Јавно комунално предузеће „Соколац“ у чијем саставу послује и Топлана основано је 2013. године и запошљава 27 радника.