Конференција локалне самоуправе СДС тражи од Владе Републике Српске и Народне Скупштине Републике Српске да се поштује Закон о локалној самоуправи Републике Српске који је усвојен 2016. године.

Конференција локалне самоуправе СДС (КОЛОС) даје пуну подршку начелнику општине Милану Миличевићу у борби за поштовање Закона о локалној самоуправи након одржаног референдума за опозив начелника који је спроведен прије чак седам мјесеци, у марту ове године.

Тражимо да се одмах, без одгађања, на дневни ред НС РС уврсти тачка распуштања Скупштине општине Теслић, односно захтијевамо да предсједник Владе Републике Српске престане обмањивати јавност и Народну Скупштину Републике Српске и да пошаље приједлог распуштања Скупштине општине Теслић у процедуру.

Такође, дајемо подршку начелнику општине Рудо Рату Рајаку у настојању да се у Народној Скупштини Републике Српске што прије донесе одлука о распуштању Скупштине општине Рудо због неуспјелог опозива начелника.

Конференција локалне самоуправе СДС тражи од Владе Републике Српске и Народне Скупштине Републике Српске да се поштује Закон о локалној самоуправи Републике Српске који је усвојен 2016.године.

Ако се не испоштује Закон о локалној самоуправи предлажемо да се он укине јер се селективно примјењује или да се измјени Глава XИИ овог Закона у којој су дефинисани услови распуштања скупштина општина/градова.

Тражимо да се у случају неуспјеха опозива начелника/градоначелника врши аутоматско распуштање скупштне општине/града без процедура у Влади Републике Српске и Народној Скупштини Републике Српске.

Конференција локалне самоуправе СДС (КОЛОС) је тијело Српске демократске странке које окупља начелнике, градоначелнике и предсједнике Скупштина градова/општина у којима је СДС на власти, саопштено је из СДС-а.