Одлуком Скупштине општине Соколац 2013. године основано је Јавно комунално предузеће Соколац, чије су дјелатности производња и пренос топлотне енергије, услуге заједничке потрошње пружање погребних услуга и вршење услуга збрињавања отпада из стамбених и пословних просторија. Свака од наведених дјелатности изискује велика материјална, физичка и временска улагања, како би се уредно обављале. Соколац је познат по изузетно јаким и дуготрајним зимама, стога топлана увијек мора бити спремна за ванредне ситуације или дуже зиме. Руководилац овог дијела предузећа је Невена Тодоровић, која је због преданог рада и залагања добитник овогодишњег општинског признања Златна значка.

КАДА СТЕ ПРЕУЗЕЛИ ФУНКЦИЈУ РУКОВОДИОЦА ОВОГ ДИЈЕЛА ПРЕДУЗЕЋА И СА КАКВИМ СТЕ СЕ ИЗАЗОВИМА СУСРЕЛИ НА САМОМ ПОЧЕТКУ?

– У децембру 2017. године почела сам да радим у предузећу. Одмах на почетку предочени су ми бројни проблеми са којима су се сусретали радници и прије мог доласка – чести кварови на дотрајалој топловодној мрежи који су захтијевали сталну приправност и рад на терену. Настојимо да што брже реагујемо како би наши корисници имали благовремену и квалитетну услугу – казала је Тодоровић.

ЗАЈЕДНО СА ВАШИМ РАДНИЦИМА РАДИТЕ И НА УРЕЂЕЊУ ГРАДСКИХ УЛИЦА, ПАРКОВА И ЗЕЛЕНИХ ПОВРШИНА. КОЛИКО ЕНЕРГИЈЕ ОДУЗИМАЈУ, КОЛИКО РАДА ИЗИСКУЈУ ОВЕ АКТИВНОСТИ И ДА ЛИ ИМАТЕ АДЕКВАТАН БРОЈ РАДНИКА?

– Прихватили смо се тог посла, посебно пред почетак одржавања овогодишњих 56. МОСИ Соколац 2019. Радили смо на уређењу градских улица, стаза, зелених површина, стадиона. Сва расположива снага радила је и викендима и након радног времена како би све било спремно на вријеме. Након одржавања ове манифестације могле су се чути похвале суграђана, што ми је посебно драго – истиче она.

КОЛИКО ЈЕ РАДНИКА ТРЕНУТНО ЗАПОСЛЕНО И ДА ЛИ УСПИЈЕВАТЕ ДА УСПОСТАВИТЕ ОРГАНИЗАЦИЈУ СВИХ ПОСЛОВА КОЈИ СУ У ВАШОЈ НАДЛЕЖНОСТИ?

– Петнаест радника је распоређено на различитим задацима. Ту се убрајају и радници који су задужени за одвоз отпада. Једани су задужени за одржавање Војничког спомен-гробља „Мали Зејтинлик“. Остали се распоређују по потреби, у зависности од обима посла. Због ограничених финансијских средстава нисмо у могућности да ангажујемо већи број радника, тако да настојимо да са постојећом радном снагом одговоримо потребама суграђана.

ЕВИДЕНТНО ЈЕ ДА СУ ТОПЛОВОДНЕ ИНСТАЛАЦИЈЕ ДОТРАЈАЛЕ. КОЛИКО СТЕ ИМАЛИ ЗАХВАТА НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ МРЕЖЕ И ДА ЛИ СТЕ СПРЕМНИ ЗА ДОЛАЗЕЋУ ЗИМУ?

– Пред крај прошле године имали смо већи квар на топловоду у дворишту Установе за предшколско васпитање и образовање. Успјели смо да отклонимо тај квар. Годинама се јављао проблем на инсталацијама у Романијској улици. Протекли период односио се на санирање овог проблема. Радници су исцрпно радили неколико дана како би се замијениле дотрајале цијеви. Ангажовани су радници и у котловници који врше хемијску припрему котла за предстојећу зиму. Потребно је очистити и извршити репарацију вентила и цијеви да не би дошло до кварова у току гријне сезоне. Ускоро слиједи и пробни период, тј. провјера топловода, током којег ће корисници моћи да пријаве евентуалне проблеме, како би наше екипе могле реаговати и отклонити кварове прије званичног почетка гријања. Понављам, због старости топловодне мреже чести су проблеми у току гријне сезоне, јер у љетном периоду немамо довољно новчаних средстава да извршимо комплетну реконструкцију мреже. Отклањају се само уочени кварови – појаснила је Тодоровић.

КАДА ЗВАНИЧНО ПОЧИЊЕ ГРИЈНА СЕЗОНА И ДА ЛИ СУ ОБЕЗБИЈЕЂЕНИ НЕОПХОДНИ ЕНЕРГЕНТИ?

– Иако у овом моменту немамо довољно енергената за цијелу гријну сезону, радијатори ће бити топли 15. октобра. Приводимо крају реконструкције и санације топловодне мреже, а на залихама имамо довољне количине енергената за пола сезоне. На основу досадашњег искуства очекивати је да неће бити проблема са обезбјеђењем енергената и за други период. Током љета интензивно смо радили на сакупљању гријног материјала. Сарађиваћемо и са Шумским газдинством „Романија“ Соколац, јер за само једну сезону потребно нам је око 3000 м кубних облове грађе. Уз то иде и набавка шумског отпада, коре и пилоте. Огромне су количине гријног материјала потребне да би се обезбиједило квалитетно гријање. Доста тога зависи и од временских услова, а познато је да су код нас зиме дуге и хладне. Сматрам да ћемо успјети нашим потрошачима пружити очекивани квалитет гријања – казала је Тодоровић.

ЈКП „СОКОЛАЦ“ ЗАГРИЈАВА ОКО 26.195 M2 ΟД ЧЕГА СЕ 19.329 M2 ОДНОСИ НА ФИЗИЧКА, А 6.866 M2 НА ПРАВНА ЛИЦА. ОД УКУПНЕ КВАДРАТУРЕ ПОСЛОВНОГ ПРОСТОРА 2.517M2 ОДНОСИ СЕ НА ЗДРАВСТВЕНЕ И ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНЕ УСТАНОВЕ. ДА ЛИ ЋЕ СЕ ЗАДРЖАТИ ПРОШЛОГОДИШЊЕ ЦИЈЕНЕ ВАШИХ УСЛУГА?

– Досадашње цијене гријања не могу покрити трошкове производње и дистрибуције топлотне енергије и у току је детаљна анализа. У овом тренутку не знамо да ли ће доћи до промјена цијена. Велики проблем је и наплата потраживања за услуге централног гријања. Покушавамо на све начине да наплатимо нагомилана дуговања, шаљемо опомене, дајемо могућност репрограма дуга. Против несавјесних корисника који имају дуговања према предузећу, покрећемо поступак наплате потраживања пред Oсновним судом у Сокоцу. У наредном периоду, бићемо принуђени да појединце одстранимо са топловодне мреже. То су они чија дуговања износе и по неколико хиљада КМ – истиче Тодоровић.

Невена је добитник општинског признања Златна значка
ПОСТОЈЕ ЛИ ЈОШ НЕКИ ПРОБЛЕМИ ЧИЈЕ БИ РЈЕШАВАЊЕ УМНОГОМЕ ОЛАКШАЛО РАД ПРЕДУЗЕЋА?

– Осим дотрајале топловодне мреже највећи проблем је дотрајалост и остале опреме па се предузеће свакодневно сусреће са проблемима у обављању свих наведених комуналних дјелатности за које је надлежно. Када би се остварила већа наплата, сматрам да би се створили услови за набавку новије опреме и средстава за рад, што би малобројним радницима било од велике помоћи.

КОЛИКО ЈЕ ТЕШКО ЖЕНИ БАВИТИ СЕ ПОСЛОМ КОЈИ ИЗИСКУЈЕ ДОСТА ФИЗИЧКЕ ПРЕДАНОСТИ И РАДА НА ТЕРЕНУ? ДА ЛИ ИМА ПРЕДРАСУДА ОКОЛИНЕ?

– Посао којим се бавим захтијева, прије свега, одговорност а и физички је напоран, јер се углавном ради на терену у екстремно хладним и отежаним условима. Напорно јесте, али имам довољно физичке снаге и воље за успјешно извршавање свих обавеза. Што се тиче предрасуда околине, можда их је било у почетку, али након двије године успјешне сарадње и помоћи корисницима, мислим да предрасуда више нема – сматра Тодоровић.

ВАШ ТРУД И ЗАЛАГАЊЕ ПРЕПОЗНАТИ СУ У СРЕДИНИ У КОЈОЈ ЖИВИТЕ, А ДОБИЛИ СТЕ И ОВОГОДИШЊЕ ОПШТИНСКО ПРИЗНАЊЕ? ВАШИ УТИСЦИ?

– Искрено, општинско признање које сам добила, нисам очекивала, али мислим да је заслужено. Драго ми је да неко цијени мој рад и на мене то дјелује стимулативно како би успјешно обављала задатке у будућности. То је и обавеза да у наредном периоду још више унаприједим своје личне способности и побољшам реализацију послова које сам до сада обављала.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име