Одзвонило је пиланама и фирмама које се баве прерадом дрвета које су, до сада, на разне начине манипулисале Шумама Српске. Не можете докле хоћете, поручују из ресорног министарства које од идуће године уводи нове критеријуме.

Један од њих је да та предузећа морају да имају минимално пет запослених. План је да се тако стане у крај малверзацијама, од препродаје дрвних сортимената до непријављивања радника.

„До сада је било могуће да привредни субјект који има само једног запосленог склопи уговор са Шумама. Сви знамо да за манипулацији у тим постројењима требају бар два радника да носе неку даску и да не може бити један радник у пилани. Сада смо то довели на ниво да је потребно минимално пет радника и то ћемо да почнемо да примјењујемо од Нове године“, каже Борис Пашалић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади Републике Српске.

Да је без минимално пет радника производња немогућа утврдила је и анализа Владе Републике Српске. До сада је 120 фирми пословало са мање од пет запослених а у неким је пријављен само један или два. Све то ишло је на штету стратешких купаца „Шума“, кажу у Министарству.

„Управо овом мјером смо жељели елиминисати те негативне појаве, односно, омогућити стратешким дрвопрерађивачима веће количине сировине. Ми смо и стручним неким анализама утврдили да није могуће организовати наједноставније процесе прераде дрвета без минимално пет радника“. каже Горан Зубић, помоћник министра за шумарство и ловство у Влади Републике Српске.

Овакав потез сигурно ће зауставити малверзације трупцима, сматрају у приједорском газдинству. У једном од највећих гадздинства које из године у годину послује све боље, поручују да су досадашње мјере Владе уродиле плодом, па се надају да ће и ова.

„Веома често се може чути да има шверца робе људи који имају једног или два запослена, добију те неке уговоре они то не пропилају на својим пиланама него их продају даље. Да би се то све избјегло, да би се дала једна додатна озбиљност свему томе, мислим да је ово добар пут.

Ни ту није крај, јер ће строжије мјере услиједити примјеном новог Закона о шумама. Дрвопрерађивачима ће бити забрањено додатно прометовање и препорадаја дрвних сортимената, јер ће отпремне исказе од мјеста утовара до мјеста коначног истовара писати искључиво Јавно предузеће „Шуме Републике Српске“.