Грци су вјеровали да је ружу створила Афродита – богиња љубави. Римљани су ружу доживљавали као симбол љепоте. Арома и њен изглед је без сумње романтичан, мирис неодољив и зато се ружа сматра краљицом цвијећа.

У свијету постоји преко 150 врста ружа, а њихова имена су скоро једнако лијепа као и саме руже. Можемо их пронаћи у умјетности и књижевности. Оне су тајанствене, недостижне и помињу се у легендама.

Ружа је род дрвенастих биљака из породице ружа. Узгаја се због лијепих и мирисних цвјетова. Једна од друге се разликују по боји и изгледу цвијета, мирису и постојању трнова. Постоји велики број дивљих ружа, чији је плод (шипурак) богат витамином Ц и користи се за припрему чајева.

Ружа се поред своје љепоте и мириса користи у козметици, медицини и кулинарству. У козметици се најчешће користи као етерично уље или се мирис додаје у парфеме, шампоне и разне креме. У кулинарству често служи као зачин, али се у неким крајевима прави слатко или џем од руже, а као посластица најпознатији је ратлук са укусом руже. Дивља ружа (шипурак) се користи за чајеве против разних тегоба и за прављење лијекова.

Побољшава варење

У јело, најбоље у салату, ставите ружине латице – тако ћете очистити цријева и побољшати пробаву.

Зауставља крварење

Крварење и упалу ока ефикасно ћете зауставити ако око исперете органском ружином водицом.

Ружина водица је провјерени дјелотворни народни лијек. Штити нас од вируса; ефикасна је у лијечењу раница, чирева и бубуљица. Корисна је и као противупално средство; отклања главобољу тако што се марамицом, која се накваси ружином водицом, истрља чело. Успорава старење и дјелује опуштајуће. Ружина водица је идеалан тоник, дјелује антибактеријски и добро се показала у случају раница, чирева и бубуљица.

Рецепт за ружину водицу:

Наберите ружине латице – од пет различитих ружа. Ставите у посуду за кување и прелијте хладном водом да прекрије латице. Кувајте до 20 минута док латице потпуно не изгубе боју. Након тога проциједите, ставите у стаклену посуду и оставите у фрижидер. Овако спремљену водицу користите 7 дана.