У неким земљама парадајз сматрају симболом љубави и афродизијаком, а овај радо виђен гост сваке салате непресушан је извор многих природних препарата за кожу и косу јер се показало да је одличан савезник у њези љепоте. Парадајз – cочни и освјежавајући црвени плод препун ликопена омиљена је и здрава намирница. Обилује витаминима Ц и А и чувар је наше коже. Ова рајска воћка учиниће чуда за његу лица и косе уколико је будете свакодневно користили.

Сок од парадајза има бројна љековита својства, а може да замијени и дезoдоранс, јер ослобађа тијело непријатних мириса. Наука је потврдила да регулише метаболизам, јача имунитет, помаже при избацивању сувишне течности из организма, снижава крвни притисак, поправља крвну слику, позитивно дјелује на болести јетре, панкреаса, реуме и варења. Користан је такође код премора и добар лијек против пријевременог старења, кашља, плућних болести и мокраћних канала.

Домаћи сок од парадајза који се не кува

Потребно је:

5 кг зрелог парадајза, морска со по укусу, мало љуте паприке и мало бибера.

Припрема:

Опран и очишћен парадајз исјеците на мање комаде, самељите га а по укусу посолите и побиберите. Смјесу изблендирајте. У претходно припремљене стерилне и топле флаше сипајте сок, потом затворите и оставите да се охладе на мјесту гдје нема промаје. Овај сок се пије одмах. Одрасле особе требало би да пију по двије чаше сока од парадајза дневно.

Из бакине кухиње смо издвојили рецепт ПАРАДАЈЗ ЧОРБЕ.

Потребно је:

  • 300 мл куваног парадајза
  • 1 мала главица црног лука
  • 1 већа мрква
  • 1 зелена паприка
  • першунов лист
  • 1 кашика брашна
  • 1 јаје
  • уље, со и зачин

Припрема:

На уљу прoпржити пола рендане мркве, остало ситно исјецкати. Додати ситно исјецкан лук и остатак мркве па динстати заједно. Потом додати кувани парадајз и насути 1 литар воде. Додати и зелену паприку и кувати 30 минута. Јаје измутити виљушком у посуди и у то додати 1 пуну кашику брашна и уља. Изједначити масу и лагано додати у чорбу. Кувати још око 5 минута, додати ситно исјецкан першун, со и зачине по жељи.

Пријатно!