Фото: Соколац-срце Романије

Црква Преподобне мати Параскеве у Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик која је саграђена да буде духовни споменик српским синовима страдалим у Одбрамбено –отаџбинском рату данас је прославила своју храмовну славу. Обиљежавање славе у присуству многобројних вајерника, започело је служењем Свете архијерејске литургије коју је служило свештенство Црквене општине Соколац.

Фото: Соколац-срце Романије

Након литургије, обављено је ломљење славског колача и литија око храма. Овогодишњи домаћин славе, по традиционалним обичајима била је Милана Поњарац из Сокоца са својом породицом. За обиљежавање храмовне славе, Милана је, како то православни обичаји налажу припремила славски колач, жито и свијећу.

Кум славе храма Свете Петке за наредну годину биће Биљана Бјелица са својом породицом.

Фото: Соколац-срце Романије

Након славског обреда, испред централног крста у Малом Зејтинлику, служен је парастос погинулим борцима Сарајевско –романијске регије.

Спомен црква Свете Петке у Малом Зејтинлику изграђена је 2013. Године, а освештали су је епископи захумско –херцеговачки Григорије, зворничко – тузлански Хризостом и бихаћко – петровачки Атанасије 2015. године. У простору око богомоље почива близу хиљаду српских војника и мјесто је ходочашћа не само породица страдалих, већ свих православних вјерника које пут нанесе у мали град подно Романије. Захваљујући српском добротвору Зорану Његовановићу из Крушевца, 2017.године црква Свете Петке је иконописана.

Фото: Соколац-срце Романије

Света мати Параскева, хришћанска је светитељка из 11. вијека. Заштитиница је жена, сиромашних и болесних. По предању, Света Петка је српског поријекла, рођена у Епивату у Тракији крајем десетог и почетком једанаестог вијека. Преподобну мати Параскеву прославио је њен подвижнички живот у пустињи и многобројна чуда које је, како кажу вјеровања, учинила након упокојења. Мошти свете Петке налазе се у румунском граду Јашију, а мали прст у цркви Свете Петке у Београду на Калемгдану.

Avatar
Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.