Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да Русија и даје и продаје Србији савремену и модернизовани војну технику, те да су планиране испоруке и противвазудухопловног система „панцир С1“ и борбених хеликоптера.

– Изјаве о томе да је то стара и безвриједна техника апсолутно не стоје – рекао је Боцан-Харченко.

Он је навео да је сарадња у војно-техничкој области за Москву и за Београд традиционална, те најавио да је планирана испорука у Србију још четири борбена хеликоптера Ми-35М, 30 тенкова Т-72 и 20 борбених возила БРДМ-2, ЗРПК „панцир-С1“.

Он је подсјетио да је Русија прошле године Србији дала шест ловаца „миг-29“, а током ове године Србија је добила десет борбених возила БРДМ-2 и прије рока три транспорта хеликоптера Ми-17В-5.

– То је, уоште узевши, за војску значајно повећање технике – рекао је Боцан- Харченко за руску агенцију Тасс, те подсјетио на бројне заједничке војне вјежбе Србије и Русије, као и на дијалог на високом војном нивоу, који сада добија нови садржај и динамику.

Он је нагласио да је посебно важно да се руско-српска војно-техничка сарадња гради у складу са међународно-правним оквирима, имајући у виду сва међународна ограничења и све прописе у тој сфери.

Када је ријеч о Косову и Метохији, он истиче да косовски проблем треба да се рјешава уз иницијативу Београда, те да српско руководство то одлично разумије и „свира прву виолину“, односно води главну ријеч.

Он је бавео да је више пута на највишем нивоу било говора о томе да је Русија пружала и да ће наставити да пружа Србији сваку подршку као пријатељ и партнер, а и као стални члан Савјета безбједности УН.

– Косово је неодвојива тачка дневног реда Савјета безбједности. Пажња Савјета безбједности о тој теми не треба да се смањује, то је такође једна од гаранција и претпоставки за рјешење косовског проблема – рекао је Боцан-Харченко.

Он је оцијенио да односи Русије и Србије никад нису били на вишем нивоу, као и да их прати интензиван политички дијалог заснован на повјерењу, као и да се развијају у потпуности у складу са декларацијом о стратешком партнерству.

Према његовим ријечима, Србији и Балкану потребна је већа заступљеност Русије у медијима.

Најважнија област билатералне сарадње, каже он, су велики стратешки пројекти које спроводе руске компаније у Србији.

– За почетак, то је рад компаније НИС која проширује своје активности и производњу. Пројекти који укључују Руске жељезнице се брзо спороводе у дјело. Ту је и „Турски ток“, јер је Србија најактивнија земља у његовом спровођењу послије Турске“, рекао је он, уз оцјену да ће изградња у Србији бити завршена уроку и да „српски дио не изазива забринутост.

Он је додао да треба примијетити да су подухвати посљедњих година стратешки, у погледу билатералне сарадње и економског и енергетског присуства Русије у региону и Европи уопште.

Боцан-Харченко је рекао да активно напредује процес размјене слика руског сликара Николаја Рериха, које се налазе у Србији и странице Мирослављевог јеванђеља која се налази у Русији.

Он је додао да сматра да ће документ, који је потписан у току посјете руског премијера Дмитрија Медведева Србији, ускоро ратификовати обје стране и тада ће бити могуће извршити ту размјену.

– То није једноставан процес, зато што овдје правна форма игра веома важну улогу – додао је руски амбасадор у Београду.

Он је рекао да је то један од примјера високог повјерења и разумијевања на државном нивоу између Русије и Србије, те напоменуо да се размјена културних добара дешава када постоји убјеђење да оне неће бити изгубљене ни за једну страну.

– Код нас постоји апсолутно јасна спознаја да је лист Мирослављевог јеванђеља духовна светиња и огромна вриједност за српски народ – рекао је он.

Руски амбасадор је посебно истакао сарадњу Москве и Београда у борби против покушаја да се фалсификује историја Другог свјетског рата и исмијавања заједничких вриједности.