Душко Марковић – лични премијер Мила Ђукановића – оптужио је Митрополију црногорско– приморску и митрополита Амфилохија не поштују законе Црне Горе.

Одмах потом им је поручио да ће их његова и Милова приватна држава силом закона „све привести познанију права“.

У интервјуу РТЦГ открио је да ће Влада Црне Горе још неко кратко време наставити разговоре о Закону о слободи вероисповести, па да ће – ако не буде сагласности, односно ако Митрополија и Амфилохије не клекну пред његовим и Ђукановићевим отимачким апетитима – своју верзију закона предложити својој монтенегро-скупштини.

„Силом закона ћемо привести познанију права све у Црној Гори, па и Митрополију црногорско-приморску“, поручио је Марковић.

Ово „све у Црној Гори“ је, дакако, обмањујуће јер је све уперено против Митрополије, Српске православне цркве, црногорских Срба и њиховог идентитета.

Крајњи циљ подгоричког тандема Ђукановић-Марковић је ликвидација СПЦ са појачавањем монтенегринизације свега српског.

Марковић се недавно састао са митрополитом Амфилохијем, а сада тврди датај састанак „није био корак ка усаглашавњу ставова о Закону о слободи вероисповести“.

„Ја са митрополитом увек оштро полемишем о кључном питању, поштовању закона и државе. Не можете се у једној држави понашати анархично и непоштовати законе и државу“, казао је Марковић.

Навео је да митрополит Амфилохије, са свештенством, не уважава то што је Црна Гора НАТО чланица и европска држава.

„Он и даље не жели да прихвати да је Црна Гора независна држава и, што је најгоре, Митрополија и он не поштују ниједан закон. Питао сам га: да ли Ви стварно мислите да држава нема снаге да ваше незаконите интервенције у простору спријечи и сруши. Имамо, можемо то урадити за један дан, за једну ноћ. И крстионицу и цркву на Румији и све друге цркве које градите без сагласности државе. Али, не желимо то да радимо, желимо да у дијалогу дођемо до рјешења“, казао је Марковић.

Говорећи о демаркацији границе са Косовом и најави да Уговор о демаркацији може бити поништен, он је рекао да су ти документи потврђени и у црногорском и у парламенту Косова, и како је додао на то је питање стављена тачака.

„Оно о чему можемо разговарати је повлачење граничне линије у односу на ситуацију на терену за коју нам даје право Споразум о граници. То није питање границе, него питање повлачења граничне линије и ми ћемо у том процесу саслушати њихове, а вероватно ћемо и ми имати наше предлоге“, казао је Марковић и додао да је Црна Гора спремна за дијалог.

„Али и наравно спремни смо да бескомпромисно бранимо наше интересе“, закључио је Марковић.

Лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти изјавио је одмах након што је његова странка освојила највише гласова на изборима да демаркација са Црном Гором није затворено питање.