Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву у Палама обиљежио је данас Дан ове високошколске установе и славу – Светог Петра Цетињског.

Декан Правног факултета Горан Марковић рекао је новинарима да су између двије славе реализоване бројне активности на унапређењу наставе и научног рада.

„За студенте је нарочито значајно то што је мало промијењен начин студирања и полагања испита да бисмо остали у врху факултета који се одликују квалитетним знањем“, истакао је Марковић.

Он је навео да је око 80 студената похађало праксу у судовима и у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове, уз помоћ којих Факултет помаже студентима да нађу запослење.

Марковић наглашава да је њихова нова филозофија да студентима треба пружити могућност да науче и пролазе студентску праксу, о чему је постигнут договор са Правобранилаштвом БиХ и Републике Српске и Уставним судом БиХ.

„Прошле седмице смо имали и значајан научни скуп, највећи и најбоље квалификован који организују факултети друштвених и хуманистичких наука у Српској. На њему је учествовало 60 аутора и коаутора из шест земаља и тако смо се позиционирали као водећа научноистраживачка институција“, истакао је Марковић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је крсну славу Правном факултету у Палама и изразио наду да ће наставити да биљеже само успјехе.

Ломљењу славског колача присуствовао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, начелници општина Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, Рогатица Милорад Јагодић, Трново Драгомир Гаговић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић и бројни гости из јавног и политичког живота.

Након ломљења славског колача, одржана је свечана академија на којој су уручене дипломе студентима првог циклуса, магистрима права и магистрима правних наука.