У Братунцу је у току реализација пројекта “Промоција прераде и пласмана прерађевина од јагодичастог воћа”, чији је циљ активно укључивање жена из руралних дијелова у друштвени живот заједнице, а спроводи га Удружење жена “Маја” из Кравице, уз финансијску помоћ братуначке општине од 2.730 КМ.

“Жене, које су укључене у овај пројекат имале су прилику да изложе производе на сајмовима `Дани малине` у Братунцу и `Дани шљиве` у Осечини, те да се упознају о потребама тржишта и могућностима пласмана својих производа и прерађевина”, рекла је новинарима координатор пројекта Весна Ерић.

Она је навела да су у оквиру овог пројекта одржане двије радионице о преради домаћих производа и округли сто на којем је разговарано о потребама и проблемима жена из руралних подручја општине Братунац које се баве производњом и прерадом јагодичастог воћа.

На тим скуповима разговарано је о организовању органске производње малине и њеној преради што изискује стицање нових знања, додатна улагања и промјену начина заштите засада, али доноси већу цијену по килограму рода.

Овим пројектом предвиђено је да се за 10 жена бесплатно обезбиједе по 1.200 садница малине, системи за наводњавање малињака и пакети за заштиту и прехрану органске малине.

Ерићева истиче да су у активности у оквиру овог пројекта, осим чланица овог удружења, укључени општина Братунац, представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и локалне Туристичке организације који пружају одређене облике подршке реализацији пројекта.

У овом удружењу очекују да ће производи од јагодичастог воћа, као и од млијека и меда с подручја Братунца постати препознатљиви и уврштени у туристичку понуду општине.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић рекао је да је велика конкуренција на тржишту и да ће опстати и зараду остваривати само они произвођачи који обезбиједе квалитет и одређене количине рода по јединици површине.

“На тржишту се све више тражи органски произведена малина и зато смо пружили подршку овом пројекту јер Братунац је обезбиједио све услове за организацију такве производње”, истакао је Млађеновић.

Он је појаснио да је успостављен производни ланац од производње квалитетних садница у властитом расаднику, инсталисани су системи противградне заштите и наводњавања воћњака, те успостављена стална стручна помоћ коју пружа савјетодавна пољопривредна служба.

Са циљем даљег развоја малинарства и пољопривреде у братуначкој општини реализује се пројекат проширења мреже система за наводњавање на парцеле са новозасађеним малињацима и другим воћњацима, чија је вриједност милион КМ.