Представници Борачке организације општине Пале, поводом крсне славе – Митровдан, посјетиће у четвртак, 7. новембра, пет породица погинулих бораца које су смјештене у Дому за старија лица „Натура“, рекао је предсједник ове организације Михајло Парађина.

Парађина каже да је посјета заказана за 11.00 часова.

У петак, 8. новембра, у Цркви Успења Пресвете Богородице на Палама у 10.30 часова биће служен парастос борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату, а у 11.15 часова положени вијенци на централни споменик.

Ломљење славског колача и славски ручак планирани су за 12.00 часова у салону „Сара“.

Парађина је рекао Срни да традиционално обиљежавање славе представља прилику за сјећање на људе који су дали живот за одбрану српског народа и Републику Српску.

-Дужност Борачке организације и шире заједнице јесте да његује тековине одбрамбено-отаџбинског рата и да се сјећа тих вриједности – навео је Парађина.

Он је истакао да је више од 23.000 припадника Војске Српске и Министарства унутрашњих послова уградило живот у темеље Републике Српске која је највреднија тековина одбрамбено-отаџбинског рата.

Парађина каже да се Република Српска и њене институције власти морају адекватно одужити својим ствараоцима и браниоцима и да одређене грешке начињене у протеклом периоду морају да буду исправљене, посебно у области запошљавања борачких категорија.

-Општи проблем је запошљавање јер је на сцени партократија. На Палама има око 30 дјеце погинулих бораца коју би требало запослити и неколико породица које имају по двоје дјеце од којих ниједно не ради – наглашава Парађина.

Он је додао да је Борачка организација својим ангажманом помогла да буде запослен велики број дјеце погинулих бораца, те да буду стамбено збринуте породице погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.