Сједињене Америчке Државе и Кина наводно су се сложиле да укину међусобне царине као саставни дио новог трговинског споразума. Ови извјештаји долазе усред све веће наде да ће двије земље потписати пакт којим се проглашава прекид трговинске борбе која је пореметила глобалну економију.

Званичници обје земље су описали споразум као дјеломични, фазни договор, за који се не сматра да ће у потпуности ријешити све проблеме који су и довели до трговинског рата. Још увијек није обзнањено када би могло доћи до потписивања споразума.

Очекивало се да ће двије стране представити детаље и потписати споразум на окупљању свјетских челника у Чилеу који би се требао одржати прије краја године, али ова земља је отказала два самита планирана за наредну седмицу након протеста.

Кина је претходно исказала јасан став да САД мора укинути царине на своју робу како би могли заједнички радити на било којем пројекту у будућности.

Из Министарства трговине Кине изјавили су да су се двије стране сложиле да укидају царине “у фазама”, тј. како се споразум развија. У међувремену, Ројтерс и Блумберг извијестили су да су амерички трговински званичници такође потврдили да ће неке тарифе бити укинуте у случају постизања договора.

Међутим, амерички преговарачи нису јавно подржали извјештај и Ројтерс је касније објавио да се тај план суочава са “жестоком унутрашњом опозицијом”, пише Би-Би-Си Нјуз.