Министар спољних послова Мексика Марсело Ебрард изјавио је да ће његова земља понудити азил боливијском председнику, који је поднео оставку, уколико га буде затражио. Русија оптужила опозицију за талас насиља и инсценирани државни удар у Боливији.

Влада Мексика, предвођена председником Андресом Мануелом Лопезом Обрадором, снажно је стала у одбрану боливијског председника Ева Моралеса, пренео је Ројтерс.

Мексико је поздравио „одговоран став председника Боливије који је изабрао да поднесе оставку пре него да изложи свој народ насиљу“, објавио је Лопез Обрадор на Твитеру.

Мексико је међу првима честитао Моралесу на победи крајем октобра, упркос покренутим питањима о резултатима, подсећа британска агенција.

Ебрард је изјавио је да Мексико не прихвата, како је рекао, војну операцију која се догађа у Боливији и да не сме да дође до пуча.

„Не прихватамо то, то је слично трагедијама које су окрвавиле нашу Јужну Америку у прошлом веку. Мексико ће остати при свом ставу да поштује демократију и институције“, написао је Ебрард на Твитеру.

Председник Боливије Ево Моралес је под притиском војске и вишенедељних протеста поднео оставку, после скоро 14 година проведених на власти.

Моралес је оставку поднео у недељу, под растућим притиском војске и јавности након реизбора 20. октобра и протеста који су потом покренути због изборних нерегуларности.

„Подносимо оставку да наша браћа и сестре, државни службеници, не би били објекат напада и претњи“, рекао је Моралес у обраћању које је емитовано на друштвеним мрежама.

Моралес је ситуацију у Боливији назвао државним ударом.

Претходно је командант оружаних снага Боливије Вилијамс Калиман рекао да је војска сугерисала председнику Еву Моралесу да поднесе оставку, како би помогао да се обезбеди стабилност у држави, а то су затражили и опозиција и синдикати.

„Након анализе унутрашњег конфликта у држави, затражили смо председника државе да се одрекне свог председничког мандата како би се успоставио мир и одржала стабилност за добробит Боливије“, рекао је Калиман новинарима, пренео је Ројтерс.

Протести и немири у Боливији почели су након одржавања избора крајем октобра, на којима је Ево Моралес победио, а у нередима је до сада убијено троје људи, док је више од 300 повређено.