У Дому здравља „Доктор Љубомир Ћеранић“ на Сокоцу пацијенти ослобођени плаћања од данас могу да се вакцинишу против грипа, јер је Фонд здравственог осигурања Републике Српске обезбиједио 180 вакцина, рекла је Срни директор ове установе Адријана Станар.

Она је навела да право на бесплатну вакцину имају пацијенти на хемодијализи, дијабетичари на инсулину, обољели од малигних болести и мултипле склерозе, хронични плућни болесници и дјеца са одређеним хроничним обољењима.

Она је изразила наду да ће се сви пацијенти са посебним индикацијама пријавити за овај вид заштите с обзиром на то да је познато да вирус мутира и да све чешће пацијенти са грипом имају озбиљне проблеме.

Станарова је рекла да су хронични пацијенти, али и остали у соколачком Дому здравља упознати о значају овог вида превентивне заштите и стекли навику да се вакцинишу против грипа.

Она је додала да сви грађани који желе да се заштите од већих компликација од вируса грипа могу да купе вакцину у апотекама и да се јаве у соколачки Дом здравља.

Станарова је истакла да је ове године Институт за јавно здравство у сарадњи са Фондом здравственог осигурања Српске обезбиједио четворовалентну вакцину против грипа, која покрива више сојева вируса.