Рецепт из конобе ,,Кум"

Пура је традиционално јело Романијског краја. Прави се од кукурузног брашна. Некада су домаћице кувале пуру врло често. Преливала се машћу, слатким и киселим млијеком, сиром, „торотаном“ најчеће, и домаћим кајмаком. Кувала се у котлу над огњиштем и увијек мијешала варјачом.

Веома здрава и укусна, пура се припрема лако и може се конзумирати на разне начине и у комбинацији са различитим намирницама. Не садржи глутен, погодна је за све старосне доби, а кукурузно брашно има позитиван утицај на цјелокупно здравље човјека.

Угоститељско-туристички драгуљ Коноба „Кум“, са угоститељским услугама, значајан је дио укупне туристичке понуде Сокоца. Поред смјештајних капацитета, наићи ћете на гостопримство, богату и разноврсну понуду специјалитета домаће кухиње. Управо, из њихове кухиње добили смо рецепт за прављење романијске пуре.

ПУРА СА КАЈМАКОМ И ТОПЉЕНИМА СИРЕВИМА

Потребно је:

  • 150 гр кукурузног брашна
  • 30 гр кајмака
  • мјешавина топљених сирева (димљени, качкаваљ, горгонзола, рибанац)
  • 0,50 дл врхња за кување

Припрема:

У мању посуду ставити воду да прокључа, потом усути брашно и кувати 10 минута без мијешања. У посебној посуди на путеру растопити сиреве уз додатак неутралне павлаке. Пуру умијешати и извадити у одговарајућу посуду. Прелити са умаком од сирева.

Пријатно!