Пољопривредник Саша Планинчић, из села Соколовићи код Сокоца, већ пар година успјешно се бави органском производњом бијелог лука на коју се одлучио усљед недостатка квалитетног лука код нас.

Планинчић је са овом врстом пољопривреде почео 2017. године када је, на свом имању, засадио око 200 килограма бијелог лука а остварени принос му је дао подстицај да настави са садњом и наредних година.

– Производња се одвија на потпуно природан начин, без употребе хемикалија и кориштењем стајњака од стоке из властитог домаћинства. Прошле године сам посијао око1000 килограма изузетно квалитетног лука од којег сам овог љета добио приближно 5 тона поменутог производа. Тренутно овај лук складиштим у сушарама, а у наредном периоду планирам проширење постојећих објеката и изградњу магацина. Предао сам захтјев за добијање одређених сертификата и надам се да ћу их добити како бих могао повећати производњу и своје производе пласирати и на инострано тржиште – истакао је Планинчић.

Он додаје да је тренутна ситуација на домаћем тржишту врло лоша, када се говори о органски произведеном бијелом луку, и да је цијена изузетно ниска у односу на земље региона и Европске уније.

– На лошу цијену највише утиче велико присуство бијелог лука поријеклом из Кине а који је лошег квалитета и доста јефтинији. Иако је ово породични бизнис, овакав вид узгоја захтијева и додатни ангажман радне снаге коју је тешко наћи јер се већина послова обавља ручно. У будућности очекујем већу подршку ресорног министрства и локалне заједнице произвођачима који су се одлучили на овај популаран и цијењен начин производње у свијету – рекао је овај успјешни пољопривредник.

Органска производња је систем одрживе пољопривреде који се базира на високом поштовању еколошких принципа путем рационалног коришћења природних ресурса, употреби обновљивих извора енергије, очувању природне разноликости и заштити животне средине.

Рођен 8. маја 1997. године у Источном Сарајеву. Основну и средњу школу завршио на Сокоцу. Дипломирао је 2020. године на Катедри за новинарство Филозофског факултета Универзитета Источно Сарајево, те стекао звање дипломираног новинара.