Фото: Свјетлана Рајић

Начелник општине Соколац Милован Бјелица потписао је данас уговор са Информативно –издавачком установом Српске Православне Цркве „Светосавско звонце“ и тиме дао подршку пројект мисији коју врши једини православни дјечији часопис „Светосавско звонце“. Часопис је одлуком Светог Архијерејског Синода, Министарства просвете Републике Србије и Министарства просвјете и културе Републике Српске препоручен као помоћно средство у настави вјеронауке, а општина Соколац се поптисивањем данашњег уговора обавезала да изврши претплату дјела тиража у висини од 300 примјерака мјесечно.

Према наводима издавача, часопис „Светосавско звонце“ званично је гласило Српске Православне Цркве за дјецу, прати наставни план и програм предмета Православна Вјеронаука и излази десет пута годишње, по цијени од 1,5 конвертибилних марака.

Препоруку за употребу у настави часописа „Светосавско звонце“ дао је и Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Хризостом.

– Својим садржајем у потпуности подржава наставни план и програм православне вјеронауке, подстиче ангажованост и публикује дјечију креативност. Његово коришћење у васпитно – образовном процесу више је него потребно и било би веома корисно да га ваши ученици користе у свом раду, ријечи су Митрополита дабробосанског Г. Хризостома.

Из Информативно – издавачке установе СПЦ коју је данас заступао шеф маркетинга Димитрије Стакић , наводе да је у досадашњем раду начелника и локалне управе препознато разумјевање за потребе вјерског живота људи и образовања најмлађих суграђана, те да ће кроз подршку овом пројекту заједно са Српском Православном Црквом директно дати допринос не само будућности своје општине и Републике Српске, него и историји, традицији и идентитету Српског народа.

– Остваривањем сарадње у оквиру савремене мисије Цркве и локалних самоуправа, отвара се низ нових могућности и начина њене реализације која би се пружала у неколико смјерова. Њихов заједнички именилац био би развитак и подизање свијести о друштвено – социјалној одговорности према нашем народу и градњи савременог и напредног друштва користећи ресурсе институција као што је Српска Православна Црква, која је кроз вијекове била бранилац, покретач и чувар наших историјских, државних, националних и друштвених интереса, наводе из Информативно – издавачке установе СПЦ „Светосавско звонце“.

Општина Соколац ће у току календарске 2020. године издвојити 4.500 конвертибилних марака за годишњу претплату 3000 примјерака часописа „Светосавско звонце“ које ће добијати дјеца у Основној школи Соколац.