На Правном факултету у Палама јуче је отворена Правна клиника “Заштита од насиља у породици” за 50 полазника који ће током седмодневног рада имати прилику да са адвокатом проучавају конкретне случајеве и предлажу видове правне помоћи жртвама, уз сва ограничења у вези са тајношћу података.

Портпарол Полицијске управе Источно Сарајево Весна Стокановић рекла је да су на подручју Управе за девет мјесеци пријављена 52 случаја насиља у породици, док их је у истом мјесецу лани било 66.

-Од тог броја, 21 је број пријављених кривичних дјела, а број прекршаја 31. Број починилаца насиља у породици је 53, од којих је 47 мушкараца и шест жена. Прошле године били су 64 мушкарца и девет жена– истакла је Стокановићева, која је била данашњи предавач.

Стокановићева је навела да је у овом периоду евидентирано 60 жртава насиља у породици, међу којима је четворо дјеце која имају до 14 година, једно узраста од 14 до 18, 42 су жене које имају више од 18 година и 13 мушкараца старијих од 18 година.

-Изречено је 10 хитних мјера заштите – четири се односе на удаљавање починиоца из стана, куће или другог стамбеног простора, а шест на забрану приближавања и контактирања починиоца са жртвом насиља у породици. Изречене су четири заштитне мјере, од којих је једна забрана приближавања жртви и три забране узнемиравања или ухођења жртве- навела је Стокановићева.

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић рекао је да је Правна клиника значајна за студенте и ширу друштвену заједницу, те да је ово први пут да могу да се детаљно упознају о овом великом друштвеном проблему, као и о начину на који се правни систем и појединци могу борити против њега.

-Одлучили смо да покренемо Правну клинику како би нашим студентима као будућим правницима омогућили да стекну шира знања. Студенти ће, осим теоретских предавања, имати и практични дио, те видјети са каквим се проблемима жртве насиља у породици суочавају и како носилоци правосудних функција могу да те проблеме рјешавају- појаснио је Марковић.

Координатор пројекта Димитрије Ћеранић рекао је да је ово трећа Правне клинике коју Правни факултет у овој школској години организује за студенте са Пала, Бијељине и Сарајева.

Ћеранић је појаснио да ће учесницима на свеобухватан начин представити систем правне заштите од насиља у породици у Републици Српској и БиХ.

Он је навео да ће студенте упознати о породично-правној, прекршајно-правној и кривично-правној заштити од насиља у породици, те да ће у раду клинике учествовати судија, тужилац, полицијски службеник, радник Центра за социјални рад, адвокати, професори Правног факултетета из Источног Сарајева, Сарајева, Бањалуке и Београда.

Према његовим ријечима, студенти ће имати могућност да учествују у радионицама које ће бити одржане са адвокатом Дарком Радићем, као и да раде на активним правним предметима случајева насиља у породици, уз обавезу заштите личних података.

-Биће покренута и СОС линија за пружање бесплатне правне помоћи жртвама насиља у породици, од 1. јануара до средине године. Сачинићемо и приручник о заштити од насиља у породици, који ће бити подијељен учесницима правне клинике и свим заинтересованим лицима на регији Источног Сарајева, Сарајева и Бијељине- нагласио је Ћеранић.

Пројекат Правне клинике финансијски је подржала Амбасада САД у БиХ.

Директор Канцеларије за односе са јавношћу у тој амбасади Алисон Алгео рекла је да јој је драго што су спонзори значајног пројекта, попут “Заштите од насиља у породици” који спаја теорију са праксом, као и студенте из различитих градова.