Шумски пожари који бесне аустралијском државом Нови Јужни Велс уништили су многа станишта коала и усмртили више од 2.000 симпатичних животиња, објавили су стручњаци.

– Вероватно никада нећемо њихова тела – рекао је еколог Даилан Пуг.

Додаје да је у пожарима изгубљена трећина станишта коала на северу Новог Јужног Велса.

Коале су и раније остајале без својих станишта због крчења шума и урбаног развоја, али последњих месеци због пожара у Новом Јужном Велсу и Квинсленду, од којих је још 140 активно, попримило је разорне размере.

Стручњаци сматрају да криза са шумским пожарима повећава ризик од нестанка коала.

– Имали смо много пожара ранијих година, али ништа овакво. Ово је Армагедон. Учинак пожара је катастрофалан, а цело лето је тек пред нама – рекла је Чејн Фланаган, директора болнице за коале у Порт Меккварију.

Коале су у Новом Јужном Велсу и Квинсленду на попису рањивих животиња.

У пожарима је изгорело више од 2,7 милиона хектара, од чега 1,15 милиона у зони националних паркова, рекао је Атикус Флеминг, заменик министра за националне паркове и природу.

– Такве размере још нисмо доживели – рекао је.

Нису довољно брзе да би побегле

Еколог Марк Грејам рекао је да коале једноставно нису довољно брзе да побегну од пожара, оних који се често и великом брзином шире крошњама.

– Пожари су толико брзи да је морталитет животиња на стаблима јако висок. Изгубили смо велико подручје и мислим да без икакве сумње можемо да најавимо пад њихове популације од сада надаље – рекао је он.

Стручњаци за заштиту живота у природи затражили су хитну реакцију.

– Ове тешке лекције нам показују колико смо били неприпремљени. Немамо протоколе за спасавање коала пре и након пожара. Нисмо довољно опремљени ни финансирани – рекла је Кели Леј, извршна директора удружебха “Science for Wildlife”.

Влада Квинсленда објавила је да ће освојити 570.000 хектара државног земљишта “као приоритетну зону за коале” у сврху њиховог опоравка.