Фото: Бојана Марковић

Центар за изградњу мира организовао је други „Мировни камп“ и караван у оквиру #StaRBiH пројекта за младе од 18 до 30 година. Учесници кампа дошли су из бројних градова БиХ, међу којима су Велика Кладуша, Бања Лука, Јајце, Добој, Бијељина, Олово, Сарајево, Столац, Соколац и Мостар.

Данас је „Мировни караван“ стигао и у општину Соколац, гдје је одржана панел -дискусија са представницима и волонтерима различитих невладиних организација који доприносе изградњи мира и међуетничком помирењу.

Фото: Бојана Марковић

Један од учесника из Сокоца, Марко Мухаремовић, истакао је да је ово његово прво учешће на кампу, те да носи позитивне утиске.

– Имали смо прилику да се дружимо и да се ближе упознамо. Могу да упутим свим младим људима позив да се придруже овом кампу који руши међуетничке предрасуде. Након овог дружења слиједи нам реализовање програма малих грантова, који ћемо проводити у својим локалним заједницама. Теме ће се односити на изградњу мира, а први пројекат планирамо да реализујемо са колегама из Олова, навео је Мухаремовић.

Учесник из Сарајева, Енес Пашић, казао је да се друштвеним активизмом бави већ пет година, те да се радо придружио Кампу.

– Ово су теме које захтијевају да се дубље бавимо собом. Сматрам да су борбе у нама веће од оних са којима се срећемо на терену. Мировна прича је она која на крају мора побиједити. Сиви паравани који нам се намећу унутар наших заједница не доприносе рушењу међусобних баријера, зато сматрам да су оваква окупљања важна како би се младима пренијела јасна порука, да је рат нужно зло које нас је задесило. Само отвореним дијалогом можемо постићи да се таква дешавања никада више не понове, истакао је Пашић.

Фото: Бојана Марковић

Заједнички став учесника „Каравана мира“ је да је евидентан пораст ширења национализма и негативних наратива код младих генерација, које немају изграђену критичку свијест и опште информисање. Закључују да на основу тога и данас политичке вође убирају велику корист, иако је рат одавно завршен.

Учесници „Мировног кампа и каравана“ подијелити су своја позитивна искуства, потребне информације и контакте који ће им бити значајни при имплементацији локалних иницијатива.

Бојана Марковић
Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.