У Средњошколском центру /СШЦ/ Пале формиран је Клуб младих и одржана прва едукативна радионица, у организацији „Форум театра“ из Источног Сарајева, чиме је настављена реализација пројекта „Млади у акцији – Развијање и спровођење програма за сузбијање малољетничке делинквенције“.

„Овај пројекат подржава општина Пале у оквиру Регионалног програма локалне демократије на западном Балкану /РеЛОаД/, који финансира ЕУ, а спроводи Развојни програм УН /УНДП/“, рекао је данас Срни директор „Форум театра“ Витомир Митрић.

Према његовим ријечима, пројекат ће бити реализован у СШЦ Пале током наредних седам мјесеци, с циљем промоције здравог начина живота и подизања свијести о родној равноправности код младих, кроз едукацију о темама које имају велики друштвени значај.

Митрић је појаснио да Клуб младих представља ваннаставни механизам за окупљање младих с циљем едукације, креативних мотивационих активности и спровођења акција и кампањских активности у оквиру пројекта.

Он је додао да ће пројекат бити настављен низом едукативних и креативних радионица, као и видео и новинарских радионица.

Тренер вршњачке едукације у организацији Асоцијације „Икс-ипсилон“ Амер Џекман предводи едукативну радионицу која је у првом циклусу пројекта посвећена темама „Род и пол“, „Шта је насиље?“ и „Етикетирање“.

Овим темама нисмо се бавили само ради подизања нивоа знања младих о вршњачком и родно заснованом насиљу, већ и развијања њихових компетенција, односно животних вјештина као што су вјештине презентовања, тимског рада и тимског размишљања“, рекао је Џекман Срни.

Он сматра да се развијањем и спровођењем програма сузбијања малољетничке делинквенције може постићи више позитивних резултата него бављењем само једним питањем.

Према његовим ријечима, значајна карактеристика овог пројекта јесте да је тестиран и потврђен кроз истраживање и евалуацију у школама широм БиХ.

Џекман је најавио да ће наредне едукативне радионице бити посвећене обради тема попут злоупотреба психоактивних супстанци и негативног утицаја наркотика на здравље и живот младих.

У оквиру видео-радионице требало би да настану два кратка документарна филма о теми сузбијања малољетничке делинквенције, три промотивна једноминутна клипа, као и репортажа о пројекту која ће бити емитована у ТВ емисији „Родитељски састанак“.

Током новинарске радионице чланови Клуба младих требало би да савладају почетне вјештине писања садржаја за „Фејсбук“ и објава на другим друштвеним мрежама, али и да науче како да напишу кратке приче о сузбијању малољетничке делинквенције и промовишу здраве животне стилове.

Удружење „Форум театар“ је невладина, непрофитна организација која тежи изградњи и јачању цивилних иницијатива и грађанског друштва у локалној заједници на демократским и принципима толеранције, те активним и одговорним залагањем у друштвеним и културним догађајима.

Ријеч је лидерској организацији у Источном Сарајеву у раду са младима, посебно на пољу едукације о насиљу и здравим стиловима живота, с циљем да се путем истраживања, едукативних и креативних радионица и медијске кампање подигне свијест младих и утиче на промјене у њиховом понашању.

Међу циљевима је промовисање основних вриједности родне равноправности и здравих животних стилова, као и превенција насиља према женама и у породици.