За функционисање локалног Центра за социјални рад из буџета општине Соколац у 2019. години по другом ребалансу планирано је 1.254.700 КМ, а према приједлогу за 2020. годину 796.200 КМ, рекла је директор овог центра Сњежана Башевић.

Она је истакла да је до повећаног издвајања у 2019. години дошло због уплате заосталих обавеза из ранијих година.

Башевићева је навела да су у овој години права у области социјалне заштите користила 383 лица.

-Право на додатак за помоћ и његу другог лица у 2019. користила су 273 лица, право на новчану помоћ 27 корисника, а једнократну новчану помоћ остварила је 31 породица- навела је Башевићева.

Она је додала да је у 2019. години преко овог Центра 11 лица смјештено у установе социјалне заштите, у хранитељску породицу збринута су два корисника, право на здравствено осигурање корисника социјалне заштите имало је 11 лица и 28 корисника личне инвалиднине.

Она је истакла да ће у 2020. години број корисника личне инвалиднине бити повећан јер ће и пацијенти који иду на дијализу имати право на тај вид помоћи.

Башевићева је оцијенила да је овај центар успјешно завршио 2019. годину, те да је рад био тежак и стресан.

Она је подсјетила да се додатак за његу и помоћ другог лица, новчана помоћ и здравствено осигурање финансирају са 50 одсто средстава ресорног министарства и 50 одсто из буџета општине, те да се лична инвалиднина у цјелости исплаћује из буџета Републике Српске.

Према њеним ријечима, овај Центар има велики притисак за смјештај у установе социјалне заштите старих и болесних лица који живе сами, без ближих сродника и без примања.

-Повећан је број корисника социјалне заштите, али према нашој евиднецији то је веома мало у поређењу са претходном годином, с обзиром да их много и умире– навела је Башевићева.