На крају календарске године, као по правилу, сумирају се утисци и оцјењује квалитет живота, како индивидуално тако и у локалној заједници. У Сокоцу је, током 2019. године, пуно урађено на уређењу града и развоју инфраструктуре. О томе смо разговарали са мр Милованом Бјелицом, начелником општине Соколац.

Рад на пројектима и њиховој реализацији пратили смо и о њима благовремено извјештавали у претходним издањима „Соколачких новина“. Готово свакодневно су се дешавале промјене: стамбене и пословне зграде, нови угоститељски објекти и маркети, нови хотел, реконструкција зграде Основне школе и Општине, проширени производни привредни капацитети из области дрвопрераде, сређена спортска инфраструктура, направљени тениски терени, асфалтиране улице и шеталишта.

Минула година ће за становнике Сокоца остати упамћена као година велике изградње и дуге грађевинске сезоне која је, захваљујући планираним инвестицијама и повољним временским условима, трајала и током децембра. Стварани су бољи услови за опстанак и останак становника на подручју општине Соколац. Наметнула се позитивна свијест о сопственим снагама и могућностима. Након успјешно организованих 56. МОСИ, пробуђена је вјера и ојачано самопоуздање, који су резултирали позитивним помацима за појединце и заједницу у цјелини.

– Користећи управо тај замах, и на крилима те енергије, одважили смо се за искорак у виду презентације планова и тражења модела финансирања изградње Градске куће Соколац. То је један велики пројекат, од немјерљивог значаја за све становнике не само Сокоца и Источног Сарајева већ и овог дијела Републике Српске. Морам да напоменем, иако оно што је урађено говори за себе, битно је и оно што планирамо и чему тежимо; важно је понављати причу о томе, како бисмо заједно смогли снаге и вјере у успјех – истакао је начелник Бјелица на почетку разговора и осврнуо се на до сада урађено.

– Локална заједница издвојила је 1.000.000 КМ за водовод Озерковићи којим је воду добило више од 75 домаћинстава, у пет соколачких села према сусједној Рогатици. Изграђен је примарни и секундарни вод укупне дужине 10.000 метара. Завршен је главни канализациони колектор од Подроманије до села Кула, вриједности 1.250.000 КМ. Током овогодишње грађевинске сезоне урађен је велики број инфраструктурних пројеката који су обухватили санацију, реконструкцију, асфалтирање и изградњу нових путева. Локална заједница за ове радове издвојила је око 1.600.000 конвертибилних марака – истакао је начелник и наставио:

– Ове године асфалтирано је десет улица у соколачком насељу Брезјак. Рађено је и шест улица у насељу Соколачке њиве, у којем је остала још једна улица и два крака како би било комплетирано цијело насеље. Урађена је саобраћајница са тротоаром и паркингом – дио магистралног пута од скретања за село Ћаварине до раскршћа према Кнежини. Реконструисан је дио Улице Михајла Бјелаковића, дио пута који спаја Улицу Јове Јанковића и Романијску, као и дио који води од Улице Милана Шарца до градског стадиона „Бара“. Нови изглед граду дала је пјешачка стаза, која једним дијелом води од стадиона „Бара“ до Нове спортске дворане, а другим повезује спортски комплекс са главном улицом, Улицом Цара Лазара. Интензивно радимо на проналажњу начина да заокружимо спортски комлекс „Бара”, односно да урадимо клизалиште иза тениских терена, те затворене базене испод дворане. Почела је прва фаза израде тротоара у дужини два километра од соколачког насеља Балтићи до Подроманије. Почетком нове грађевинске сезоне настављамо по плану асфалтирања и реконструкције улица. У наредном периоду чека нас асфалтирање новоизграђене улице која иде од Улице Пера Косорића, поред СШЦ „Василије Острошки“ и Основне школе „Соколац“, даље испод Нове спортске дворане, гдје се повезује са Омладинском, која је спојена са Улицом Цара Лазара. План је да се раде три улице у насељу Лазе и Ћилимара, као и два крака у насељу Брдо – рекао је начелник Бјелица.

Током протекле године учињен је значајан помак у радовима на поправци, реконструкцији и асфалтирању путева у руралним подучјима, како би се спремно дочекали зима и снијег.

Фото: Бојана Арбиња

– Километар асфалтног пута урађен је на дионици Ћаварине–Шенковићи и од села Мангурићи према Ишерић брду. У селу Педише, урађено је око километар и осам стотина метара пута, а у плану је асфалтирање локалног пута Каљина–Храсишта–Доње Гире у дужини од 1 километар и 800 метара, као и пут према манастиру Свете Тројице у Озерковићима – истакао је Бјелица и додао:

– На подручју општине рађено је на безбједности у саобраћају, нарочито пјешака. У Сокоцу, од ове године, имамо видео-надзор, постављено је осамнаест камера по цијелом граду. Урађена је и вертикална и хоризонтална сигнализација, а поред тога постављени су и потпуно нови семафори на четири локације. Неопходна је изградња постројења за пречишћавање отпадних вода на врелу Биоштице, са којег се напаја око 80 одсто становништва на подручју општине Соколац, гдје долази до честих замућења воде у кишним данима. Почеле су припреме за пројекте изградње потребних постројења укупне вриједности преко 2.000.000 евра.

У општини Соколац и даље се ради на великом броју пројеката од капиталних до мањих, инфраструктурних, а већина их је у завршним фазама. Шта бисте посебно истакли?

Фото: Јелена Маринковић

– На ревитализацији пољопривредне производње и преради биља и љекобиља, пуно је учињено током претходне године а планира се и у наредној. Посебно наглашавам два капитална стратешка документа Општине Соколац а то су: „Стратегија безбједности саобраћаја на подручју општине Соколац“ и „Стратегија развоја општине Соколац у периоду 2020–2030 године“. Општина Соколац има обавезу да ријеши и питање отпадних вода и унаприједи укупну инфраструктуру на подручју Романије, за коју је све веће интересовање инвеститора. За планиране пројекте требало би обезбиједити још 6.000.000 КМ, да бисмо у потпуности заокружили питање инфраструктуре за дуги период. Сами нећемо моћи реализовати све започете и планиране пројекте. Реална су очекивања да ћемо добити подршку Владе Републике Српске. У 2020. години наставићемо започетом динамиком; удружити креативност, идеје и енергију и заједно креирати квалитетнији живот. Сваким даном дајемо и даваћемо све од себе да наш град буде што успјешнији и љепши за живот свих нас. Настављајући канализациону мрежу према Равној Романији, желимо да подстакнемо обнову и интересовања за изградњу викенд-насеља. Уз „Романијску кућу” која је дио пројекта „Виа Динарика” и планинарски дом „Црвене Стијене”, а заједно са манастиром Соколица, учинићемо овај простор још атрактивнијим и привлачнијим како за туристе тако и за инвеститоре. Такође, планови за Парк шуму „Талине” приводе се крају; конкурс за израду идејног рјешења ускоро ће бити отворен. Имали смо посјете и арапског инвеститора и других привредника који су препознали ову нашу причу и озбиљност наших намјера.

На крају овог разговора, остаје нам да у неколико реченица заокружите живот у нашој локалној заједници током 2019. године.

– Требало је храбрости за велике пројекте, али уз подршку првенствено грађана, као и институција, све је могуће. Соколац је ваздушна бања, спортски и духовни центар, мјесто са изграђеном инфраструктуром, богатим културно-историјским насљеђем, туристичка дестинација позната по производима здраве хране, квалитетним производима од дрвета и још много тога. И изнад свега, Соколац је наш град који мора бити још љепши и функционалнији – закључио је начелник Бјелица.

Рођена 13.јула 1970. године у Београду. По занимању дипл.економиста. Након првог запослења у „Радио Романији“ 1997. год. на мјесту спикер-водитељ програма, искуство стицала на разним пословима у више медијских кућа. Преко „Радија Источно Сарајево“, ТВ БН, ТВ Пинк БХ, Радија „Соколац“ и „Инфо центра“, на позицијама од меркетинг менаџера до директора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име