Одлазак људи није само проблем Босне и Херцеговине, већ и свих земаља регије. Службени подаци говоре да је у посљедњих десет година сусједна Хрватска изгубила 500 хиљада радника.

– Хрватска је у протеклих десет година од 2008. до 2018. изгубила 500 људи људи у радном контингенту – изјавио је Даворко Видовић, савјетник за радну политику и запошљавање у Хрватској господарској комори (ХГК).

Видовић је појаснио да је од укупно пола милиона радника њих чак 200 хиљада из радног контингента отишло природним путем, точније старењем или одласком у пензију, док је 300 хиљада Хрватску напустило у валу миграција.

Да је стање алармантно већ неко вријеме упозорава и приватни сектор, а највећи проблем настаје управо за вријеме туристичке сезоне.

Како би се ублажио овај негативни тренд ХГК је најавио укидање квота за стране раднике.

Уз то, план је дио људи укључити у тржиште рада и спријечити исељавање, а Хрватски завод за запошљавање укључен је и у финансирање преко европског социјалног фонда.

Како пише Јутарњи лист, у Хрватској је само лани радило око 40 хиљада странаца, док је укупно издано 65 хиљада радних дозвола.

Иако од средине ове године квота више неће бити, многи упозоравају како су се послодавци за љетну сезону већ требали припремити јер рјешавање цијеле папирологије у вези увоза страних радника може трајати и више од два мјесеца.

Свјестан ситуације, власник опатијског ресторана Стипе Дунатов на вријеме се припремио.

– Недавно сам био у Дубаију гдје сам обавио разговор с 20 људи. Они су већином из Пакистана, Индије и сви су спремни доћи радити у Хрватску. Моја је препорука свима да узму агенцију, она ће вам пуно помоћи, али треба вам времена. За мјесец дана ће настати тотални хаос, сви ће требати хиљаде људи, натрпат ће се бирокрацијом и на крају неће успјети довести раднике – каже Дунатов.

Свјесни ситуације из Хрватске господарске коморе упозоравају како недостатак радника није проблем који је привремен и који ће нестати, те истичу како је страна радна снага оно што нас чека и у будућности.