Премијер Душко Марковић казао је да је разочаравајуће све оно што се у Црној Гори дешавало након усвајања Закона о слободи вероисповести у црногорском парламенту.

Дијалог је, каже Душко Марковић, неупитан и поручује да снажно жели и инсистира да до њега дође. Немогуће је сада, како је појаснио, повући закон и најавио да ће се до краја недеље званично обратити митрополиту Амфилохију за наставак разговора.

Поручује да је Митрополија црногорско-приморска једина адреса за дијалог.

Влада ће о закону, како је рекао, разговарати са актерима унутар Црне Горе. О томе, поручује, не може одлучивати ниједан председник, па ни председник Србије Александар Вучић.

“За нас је легитимна адреса за разговор Митрополија црногорско-приморска и митрополит Амфилохије”, рекао је Марковић у Јутарњем програму ТВЦГ.

Дијалог је, каже премијер, неупитан и он је темељни принцип кад постоје разлике.

“Дијалог не треба да нас удаљава, то је нешто на чему снажно инсистирам и желим да до њега дође или да се настави”, рекао је црногорски премијер.

“Паљење заставе у Београду однос према држави”

Марковић подсећа на изјаве свештенства да нема дијалога док Влада Црне Горе не повуче закон.

“Влада не може да повуче закон. Влада предлаже, Скупштина га усваја, а потврђује га предсједник својим потписом. Овај закон је прошао све те процедуре и он је у правном животу. Нико не може да га повуче”, рекао је Марковић.

Закон, каже, може бити оспорен у целости или у појединим нормама, али кроз јасну процедуру предвиђену за то.

“Кроз предлог за оцјену уставности закона или у парламенту да нека политичка већина покрене амандмане на измјену закона или стављање тог закона ван снаге до доношења новог. Не може црква тражити повлачење закона, јер нема уставне могућности за то”, поручио је Марковић.

Премијер је најавио да ће се до краја недеље званично обратити митрополиту Амфилохију за наставак разговора о оним питањима која се не разумију или о страховима који постоји, те да је држава ту да гарантује да нема разлога за страхове и заблуде.

На питање како види излаз из ове ситуације, Марковић је рекао како су очекивања да ће литије и молебни бити довољно јак разлог да се закон повуче, што правно није могуће.