Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско – романијске регије у данашњој акцији добровољног даривања крви у сали Скупштине општине Пале, прикупили су 33 дозе крви.

Према ријечима предсједнице Удружења Госпаве Пејић, данашња акција је прва у овој години, а њен домаћин је општина Пале.

-Прије свега, хтјела бих да се захвалим руководству општине Пале на гостопримству и на доброј организацији. Даваоци су данас до 15.00 часова имали прилику донирати крв, чиме стичу право на два слободна дана према закону Републике Српске, остварују ослобађајућу партиципацију, те одређене предности, а са друге стране је тај лијепи осјећај да у пет минута спасите некоме живот. Намјенско даривање крви није добро омогућено у нашој служби, јер ми узорке шаљемо у наше центре и чекамо да се крв обрађује пет до седам дана. Прије обраде крв није употребљива, те апелујем да грађани не чувају крв за некога најмилијег, него да долазе на овакве акције гдје можемо увјек за хитне случајеве реаговати и да ће крв сачекати сваког пацијента у нашој банци крви у Касиндолу– истакла је Пејићева.

Шеф службе за трансфузију ЈЗУ Болница „Србија“ др Јелена Стојановић Лукић рекла је за „Паљанске новости“ да је за вријеме јануара мањи број давалаца крви, те да је потребно више оваквих акција како би обновили залихе новим јединицама.

Према њеним ријечима, данас је евидентирано 50 регистрованих давалаца крви.

-Резерве јединица крви тренутно су задовољавајуће. Тако и планирамо акције да би увијек на вријеме обезбиједили довољне количине крви. Што се тиче организације Заводa za трансфузијску медицину, она је јако добра у том смислу што су све службе трансфузије у Републици Српској увезане. Уколико једна служба располаже вишком крви, шаље у ону службу гдје недостаје. Залихе крви су увијек пожељне, међутим одређене крвне групе могу бити дефицитарне у одређном периоду- нагласила је докторица.

На данашњој хуманитарној акцији учествовао је и начелник општине Пале Бошко Југовић, те даривао крв пети пут по реду, а према његовим ријечима, то је најљепши и најбољи начин да се помогне некоме у тренутку када је то потребно.

-Свака част Удружењу добровољних давалаца крви Сарајевско – романијске регије на овој акцији која ће бити реализована на тај начин што ће се крв даривати у више општина ове регије. И ми имамо у интересу да дарујемо што више доза крви, за коју је потребно да се уради обрада, те да буде приступачна пацијентима када је потребно у одређеном тренутку и на тај начин покажемо да је остала доза хуманости у нашем друштву и да желимо да помогнемо онима којима је потребна помоћ– додао је Југовић.

Грађани Пала нису крили радост због овакве акције у њиховом граду, акције која живот значи, а Драгана Цвијетић, девети пут је већ давалац драгоцјене течности.

-Ја мислим да је то лијеп и користан начин да помогнем некоме. Поручујем свима да дарују крв, јер је потпуно безболно, а хумано- истакла је Цвијетићева.

Удружење добровољних давалаца крви, према задњим информацијама броји 500 чланова, а сваке године се раде приступнице, јер је посљедња старосна граница давања крви 65 година, када излазе ветерани, а приступају млади хуманисти.