Фото: С.Рајић

Како би се разговарало о даљим корацима око рјешавања проблема везаних за рад и функционисање Центра за унапређење пољопривредне производње у брдско – планинском подручју у Сокоцу, данас је на иницијативу начелника Милована Бјелице одржан састанак на коме су присуствовали представник великих пољопривредних произвођача кромпира са подручја регије Ново Мотика, руководилац Подручне јединице Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Јелена Мићић, професор Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Грујица Вицо, и Драган Петровић искусни аграр који је својевремено водио овај Центар.

Обзиром да је на недавно одржаном састанку руководства општине са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем доншен закључак да досадашњи статус Центра који је у склопу Пољопривредног института у Бања Луци није дао очекиване резултате, дошло се на идеју да се Центар издвоји као засебна организациона јединица која би се бавила производњом безвирусног сјемена кромпира и крмног биља. Управо о томе се разговарало и на данашњем састанку.

Према ријечима начелника општине Соколац, Милована Бјелице, данашњи састанак одржан је како би се чула мишљења струке о даљим корацима ревитализације Центра за развој пољопривредне производње у брдско – планинском подручју, који је у власништву Владе Републике Српске већ шест година.

– Професор Грујица Вицо урадио је студију изводљивости и програм ревитализације Центра за унапређење пољопривреде у Сокоцу, и ми желимо да по том програму Центар буде стављен у своју функцију. Иза овог пројекта стала је и канцеларија Организације УН за храну и пољопривреду ФАО, али још увијек нису постигнути жељени резултати. Мишљења смо да би ова институција била од великог значаја за цјелу регију, јер би поред производње безвирусног сјемена кромпира и ситних сјемена крмног биља имала и научно – истраживачку и едукативну функцију, рекао је Бјелица.

Он је додао да ће 12. фебруара о закључцима са данашњег састанка у Бања Луци разговарати са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Борисом Пашалићем, како би заједнички пронашли рјешење за даље функционисање и активирање Центра.

– Раније смо разговарали на ову тему, и тада је министар изразио интересовање и добру намјеру да се успостави рад у Центру, тј. да се стави у функцију и да крене са производњом. Постоје и простор и потреба за овај пројекат и надамо се да ће ускоро питање Центра да буде рјешено. Захвалио би се Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у Валди РС који су још прије шест година препознали значај и потребу за ревитализацију ове институције, додао је Бјелица.

Представник пољопривредних произвођача регије Ново Мотика, од почетка је укључен у пројекат ревитализације Центра за пољопривредну производљу у Сокоцу.

Фото: С.Рајић

– Прошле су три године, од када је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС откупило Центар и дало га на управљање Пољопривредном институту Бања Лука. Обзиром да до данас нису учињени велики помаци, сматрамо да се мора даље радити на орагнизовању овога центра. По мом личном осјећају и мишљењу, Пољопривредни институт нерадо је прихавтио Центар за развој пољопривредне производње у брдско – планинскиом подручју Соколац у своју организацијону јединицу. Данас смо донијели јединствен закључак да Центар у Сокоцу треба да буде посебна организациона јединица, како би могли ићи даље у пројекат и развој ове институције. Заједнички став је и да овај Центар мора да постоји у источном дјелу Републике Српске, јер добар дио аграра сигурно би могао да се ослни на њега, рекао је Мотика новинарима након данашњег састанка.

Центар за унапређење пољопривреде у брдско – планинском подручју у Сокоцу, располаже са површинама од 53 хектара земљишта. Осим земљишта располаже и са стаклеником, пластеником, лабораторијом за производњу безвирусног сјемена кромпира и простором за складиштење кромпира. Први пут почео је са радом средином седамдесетих година прошлог вијека, а замишљен је као институција која ће се бавити пољопривредном производњом у брдско-планинском подручју, према идеји тадашњег декана Пољопривредног факултета у Сарајеву Митра Башовића. Влада Републике Српске откупила је 2013. године Центар за унапређење пољопривреде Соколац у стечају, али јеод тада начињено врло мало помака у организовању производње.