Виши стручни сарадник за сточарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди на Сокоцу Свјетлана Мичић рекла је Срни да ће највећи дио средстава из аграрног буџета, већег за четири милиона КМ у односу на 2019. бити усмјерен у капиталне инвестиције у Српској, посебно на подручјима изнад 600 метара надморске висине, која имају суровије услове за развој пољопривреде.

„На овим просторима мљекарство је добар показатељ стања аграра Српске, јер се на Сарајевско-романијској регији и горњем Подрињу из године у годину биљежи пораст у количини откупљеног млијека“, рекла је Мичићева.

Према њеним ријечима, осим мљекарства дошло је и до повећања броја грла у систему „крава-теле“, са шест на седам, у односу на прошлу годину, што је једна од новина у Правилнику о начину и условима остваривања новчаних подстицаја у пољопривреди за 2020. годину, који је јуче промовисан на Сокоцу.

Мичићева је навела да су се соколачки пољопривредници приликом промоције Правилника највише интересовали за подстицаје за мљекаре из аграрног буџета Српске од 75 милиона КМ.

Она је истакла да је велико интересовање пољопривредника привукла и најновија мјера Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, према којој ће млади родитељи за свако новорођено дијете на пољопривредном газдинству добити по 500 КМ.

„Циљ ове мјере јесте да што више младих буду носиоци пољопривредног газдинства, јер селу се мора дати већа пажња цјелокупне заједнице, села одумиру и остају без омладине“, навела је Мичићева.

Менаџер Кластера „Сарајево-Романија-Подриње“ Жељка Пејовић представила је јуче пољопривредницима и улогу кластера чији је циљ да окупи сва удружења, задруге, самосталне пољопривредне произвођаче у кластер и да организује њихово функционисање.

„Планирано је да кластер у овој години кроз бизнис планове додијели и неку од потребне опреме произвођачима на регији, па су пољопривредници показали велико интересовање за овај вид удруживања и исказали заинтересованост да постану чланови“, истакла је Пејовићева.

Редовни професор на Пољопривредном факултету у Источном Сарајеву Александра Лучић Говедарица одржаја је јуче на Сокоцу и предавање о теми „Технологија производње плодовитог поврћа у пластеницима“ за пољопривреднике-почетнике у овој грани, који су добили пластенике кроз пројекат „Руралне конкурентности“ који финансира Међународни фонд за развој пољопривреде.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Подручна јединица Соколац дјелује на 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије.