Како би се разговарало о даљим корацима око рјешавања проблема везаних за рад и функционисање Центра за унапређење пољопривредне производње у брдско – планинском подручју у Сокоцу, начелник општине Милована Бјелице у сриједу у Бања Луци се састао са Министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем.

Састанку су присуствовали и директор Пољопривредног института у Бања Луци проф.др Војислав Тркуља, представници Организације за храну и пољопривреду ЕУ – ФАО, руководилац Подручне јединице Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Јелена Мићић и професор Пољопривредног факултета у Бања Луци Ново Пржуљ који је од почетка укључен у ревитализацију Центра.

Обзиром да досадашњи статус Центра није дао очекиване резултате, јер је учињено врло мало помака у организовању производње, на састанку се разговарало о могућности да Центар за унапређење пољопривреде у брдско – планинском подручју који је тренутно у склопу Пољопривредног института у Бања Луци буде организован као издвојена тј. као засебна организациона јединица која би се бавила производњом безвирусног сјемена кромпира и крмног биља.

Према ријечима начелника општине Соколац, Милована Бјелице, на састанку са Министром размотрене су све могућности за даље активирање и функционисање Центра за развој пољопривреде у брдско –планинском подручју у Сокоцу, а донешен је и заједнички став да ова институција има велики значај за источни дио Републике Српске, јер би поред производње безвирусног сјемена кромпира и ситних сјемена крмног биља имала и научно – истраживачку и едукативну функцију.

– Раније смо разговарали на ову тему, и тада је министар изразио интересовање и добру намјеру да се успостави рад у Центру, тј. да се стави у функцију и да крене са производњом. Постоје и простор и потреба за овај пројекат и надамо се да ће ускоро питање Центра да буде рјешено. Захвалио би се Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у Валди РС који су још прије шест година препознали значај и потребу за ревитализацију ове институције, и који се својски труде да производња у Центру што прије буде организована, истакао је Бјелица.

Центар за унапређење пољопривреде у брдско – планинском подручју у Сокоцу, располаже са површинама од 53 хектара земљишта. Осим земљишта располаже и са стаклеником, пластеником, лабораторијом за производњу безвирусног сјемена кромпира и простором за складиштење кромпира. Први пут почео је са радом средином седамдесетих година прошлог вијека, а замишљен је као институција која ће се бавити пољопривредном производњом у брдско-планинском подручју. Влада Републике Српске откупила је 2013. године Центар за унапређење пољопривреде Соколац у стечају, али је од тада начињено врло мало помака у организовању производње.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.