Београд је спријечио учлањење самопроглашеног Косова у 12 великих међународних организација, а 18 држава је повукло признање, изјавио је данас директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

“Приштина није примљена ни у Интерпол, Унеско и Свјетску царинску организацију, а то смо спријечили са савезницима – Русијом, Кином, Индијом, Бразилом и многим други мдржавама широм свијета”, рекао је Ђурић.

Коментаришући чињеницу да је на данашњи дан прије 12 година приштински парламент усвојио декларацију о једностраној независности Косова, Ђурић је нагласио да тада на Косову и Метохији није поражена Србија, већ међународно право и да је Србија наставила да се бори.

“Прије 12 година – 17. фебруара 2008. године на Косову и Метохији је згажено међународно право, згажена је повеља УН, Хелсиншки акти, оснивачки акти ЕУ”, рекао је Ђурић за Пинк.

Он је навео да су сепаратисти у Приштини покушали да тада згазе и Устав Србије у чијој преамбули се прописује да је Аутономна покрајина Косово и Метохија саставни дио Србије.

“То су важећи акти – и повеља УН и Устав Србије. Ми смо управо позивајући се на право и на правду успјели да у претходних неколико година доведемо до повлачења 18 признања једнострано проглашене независности”, подсјетио је Ђурић.

Он је указао да је Приштина, увођењем такси на српску робу наставила да крши међународно право и да је на њој одговорност због изостанка дијалога са Београдом.

Ђурић је нагласио да у кршење међународног права од Приштине спада и више од 600 забрана уласка на Космет из централне Србије, и за спортисте и сликаре.

У вези са активностима на увођењу жељезничке и авио-линије од Београда до Приштине, Ђурић је нагласио да је ријеч о економским, а не о политичким питањима.

“Чињеница је да се разговарало и разговара о економским питањима, и то иде на нашу руку – јасно смо рекли да политичких преговора нема док су таксе на снази, али што се не бисмо повезивали инфраструктурно са нашом јужном покрајином”, каже Ђурић.