Фото: Б.Марковић

Соколачка публика вечерас је имала прилику да се ближе упозна са животном причом најмлађег јунака скорије српске историје, Споменка Гостића. На почетку представљања, публици је приказан документарни филм „Споменко на вјечној стражи“, аутора Милета Савића, који је без сумње успио да на филмско платно пренесе судбину четрнаестогодишњег дјечака са Озрена, који је прерано изгубио живот, бранећи оно једино преостало након смрти мајке и баке- огњиште, свој педаљ земље и кућни праг.

Фото: Б.Марковић

Аутор је нагласио да филм прати радњу од почетка рата, док књига „Споменко и Озрен“ преноси причу о најмлађем хероју од његовог рођења до смрти.

– Мало је људи знало за Споменка и то ме инспирисало да стварам. Они који погледају филм могу да виде да је он био храбар дјечак, зрелији од свог доба. Настојао сам да избјегнем патетику и да га представим онаквог какав је и био: храбар, неустрашив, вриједан и пожртвован дјечак који је имао јасне резоне. У књизи се бавим његовим животом који није био нимало лак, казао је аутор.

Он истиће да је филм до сада бесплатно приказан преко 50 пута, 6 пута у Русији, од тога два пута у Москви, неколико пута у Србији и земљама ЕУ. Како каже након филма, одлучио се да у писаној форми посвједочи о Споменковом животу, а средства од њене продаје намјењена су изградњи кип-споменика Споменка Гостића који ће се налазити у порти манастира Озрен у Петрову.

Миле Савић – Фото: Б.Марковић

– Споменик ће бити висине око два метра. Већ смо купили материјал и камен, а за идејно рјешење и скулптуру побринуће се скулптор Жељко Алексић. Комплетан пројекат добио је благослов Српске православне цркве. Због поштовања лика и дјела Споменка Гостића, ово ће бити први такав споменик у кругу манастира, нагласио је Савић.

Биографска књига и документарац о животу и страдању невиног дјечака ближе представљају дешавања у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, али јасно шаљу антиратну поруку која опомиње да се рат више никада не смије поновити, али исто тако да се Споменко и бројни страдали не смију заборавити.

Фото: Б.Марковић

Споменко је најмлађи одликовани борац Војске Републике Српске, одликован Медаљом заслуга за народ, херој чије име су почеле да носе поједине улице, лице осликано на бројним муралима и споменик бесмртне љубави према отаџбини.

Бојана Марковић
Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.