Фото: Принцип

У Палама је данас по други пут одржана литија и служен молебан за спас православног народа и светиња у Црној Гори.

Овај пут литији се придружила и литија из Подграба. Вјерници су пјешачили 16 километара из Подграба до Пала да би заједно послали поруку „Не дамо светиње“ и подржали православну браћу у Црној Гори.

Након што су прошли улицама Пала, у Храму Светог архангела Гаврила служен је молебан за спас православних светиња у Црној Гори.

Протојереј-ставрофор Дарко Ђого рекао је новинарима да се у Црној Гори, доношењем срамотног Закона о слободи о вјероисповјести, настоји приватизовати све што је Божије и Божије цркве.

Порука је увијек јасна и гласи `Не дамо светиње`. У питању су светиње, манастири, цркве, храмови и увијек ће остати та порука„, истакао је Ђого.

Он је додао да је то један народ, једна црква, Српска православна црква, која је кроз вијекове давала живот, постојање и смисао живота свакоме ко вјерује.

„Када прођу ова времена, тај бесрамни закон буде сива прошлост и једна од историјских мрља далеко иза нас, Црква Божија ће остати, као и народ вјерујићи, који се не стиди предака Симеона Мироточивог, Светог Василија Острошкога, Светог Петра Цетињског. И када све будемо гледали из историјске персективе остаће реченица `Не дамо светиње`“, нагласио је отац Ђого.

Ђого је истакао да свако ко сматра да може да приватизује, да отме ма коју светињу, дубоко се вара.

Један од организатора Милош Ковач истакао је да је порука јасна, да светиње вјерници неће дати.

Он је подсјетио да је ово друго окупљање у Палама с циљем пружања подршке браћи и сестрама у Црни Гори да виде да нису сами.

У Црној Гори је крајем децембра прошле године усвојен Закон о слободи вјероисповијести којим је предвиђено да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године, уколико се не утври да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор православних вјерника у Црној Гори због чега се организују молебани и литије широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.