Сједница Скупштини општине Источна Илиџа је прекинута након што је усвојен приједлог начелника општине Маринка Божовића да се дневни ред прошири тачком “Додјела 5.551 квадрата земљишта Олимпијском центру Јахорина за изградњу почетне станице гондоле“.

Божовићев захтјев су поред одборника СДС и ПДП подржали и одборници ДНС-а. Иначе, скупштинску већину у Источној Илиџи чине СНСД, ДНС, УС, Демосом и СП. Како се оваквом сценарију нису надали, предсједник СО Зоран Трапара је дао паузу са које се одборници СНСД,ДНС, Демоса, УС и СП нису вратили због чега није било кворума за наставак сједнице.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је за портал Инсајдер да има информације да су одборници ДНС-а били под притиском СНСД да напусте сједницу.

“Као човјек не разумијем да неко може да не подржи пројекте који су у интересу развоја наше општине. Но, с друге стране, одборници СНСД-а и не живе на подручју општине Источна Илиџа па их вјероватно није ни брига за развој општине и интерес људи који овдје живе“, каже Божовић.

Први човјек општине истиче да је повезивање “доњег града“ и Јахорине гондолом интерес свих у Источном Сарајеву.

“То знаћи већи број туриста који дођу ради Јахорине и ноћења на подручју наше општине. Сада туристи обично буду на Јахорини и евентуално се увече спусте у федерално Сарајево. Изградњом гондоле један дио њих би сигурно изабрао да буде смјештен овдје, а и они са Јахорине би долазили на подручје наше општине. То је у складу са идејним пројектом који је направила фирма “Марвел“ још 2008.године“, наглашава Маринко Божовић, начелник Источне Илиџе.

Елек поздравио Божовићеву иницијативу

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина Недељко Елек у изјави за “Инсајдер“ поздравио је Божовићеву иницијативу и позвао све одборнике да је подрже.

То је добра иницијатива и начин на који се помаже развој општине Источна Илиџа и цијеле регије и то сви одборници треба да имају у виду уколико су народни одборници. Највећи је интерес доњег града да се инфраструктурно што боље увеже са Јахорином како би они који долазе на зимовање дио свог времена провели и у Источном Сарајеву, а и дио новца потрошили у двије општине које припадају “доњем граду“. Драго ми је да општине Источно Ново Сарајево, које је већ урадило пројекат гондоле, и општина Источна Илиџа показују да имају слуха и схватају важност развоја Јахорине и цијеле регије “, каже Елек.

Одборник ДНС-а Младен Лучић који је подржао проширење дневног реда каже за ‘’Инсајдер’’ да је ‘’ДНС био спреман да подржи приједлог начелника да се Олимпијском центру додијели земљиште за изградњу почетне станице гондоле’’.

‘’Сматрамо да је то добар приједлог и нешто што је у интересу наше локалне заједнице, Јахорине и цијеле регије. Наиме, нама је интерес наше општине и наших грађана увијек на првом мјесту. Жао нам је што је данас морало доћи до прекида сједнице скупштине и надамо се да ће у наставку биди донијета ова одлука’’, рекао је Лучић.