Компанија „Batagon international“ обавијестила је предсједника Надзорног одбора Олимпијског центра „Јахорина“ Недељка Елека да ће бити принуђени да привремено зауставе изградњу и реконструкцију хотела „Бистрица“ због повећања висине ренте и цијене уређења земљишта на Јахорини.

Подсјећамо да је Општина Пале прошле седмице донијела одлуку да цијену земљишта на Јахорини повећа са 300 на 850 марака по квадратном метру, али и да увећа цијену ренте за земљиште. Због тога се са Јахорине повукао највећи послијератни инвеститор из Србије који је планирао да уложи 130 милиона марака у хотел „Јахорина“, a повлачење сада најављује и „Батагон“.

„Батагон“ је у јануару прошле године купио „Бистрицу“ за шест милиона марака. Поред хотела, „Батагон“ је купио и земљиште испод хотела и земљиште које је неопходно за редовну употребу хотела.

– Изузетно смо изненађени одлуком надлежног органа о подизању висине ренте и цијене уређења земљишта приликом изградње, као и повећаном цијеном по квадратном метру земљишта које је неопхоно за реодвну употребу. Бићемо приморани да привремено зауставимо инвестицију од 50 милиона марака која се односи на изградњу и реконструкцију хотела „Бистрица“ – стоји у допису „Батагона“.

Елек је раније рекао да је катастрофалним потезима начелник Пала Бошко Југовић изиграо ранији договор Владе РС, Олимпијског центра и Општине Трново. Он је, каже Елек, мимо договора продавао парцеле на Јахорини. Договор је био да се парцеле не продају док се не усвоји Закон о Олимипијском центру који је у припреми, али и неки стратешки документи.

– Договорили смо се раније да нема продаје земљишта док се не усвоји Закон о Олимпијском центру, јер постоји опасност да нам се деси оно што се десило на Бјелашници која сада не ради. Ко жели да буде на планини на којој су „посађене“ стотине солитера. Инвеститори неће долазити овдје у таквим условима – истиче Елек.

Југовић је прије неколико дана рекао да Општина Пале јесте донијела одлуку о повећању цијене земљишта на Јахорини, јер Правобранилаштво РС инсистира да се цијена земљишта повећа.

– Парцеле су наше власништво, а када ће се продатио је питање времена. Упитно је да ли ће уопште бити продате на лицитацијама. Наше је било да дефинишемо парцеле и цијену, али то не значи да ће бити продате – истиче Југовић.

Компанија „Батагон“ је уплатила новац за куповину хотела „Бистрица“ одмах по потписивању уговора.

Олимпијски центар „Јахорина“ може да располаже новцем од продаје хотела и сав новац је опредијељен у нове инвестиције на Јахорини. Улагања су конкретно у изградњу прве кабинске Гондоле на Јахорини која ће рјешити проблеме вјетра и гужве у зимском периоду, затим дио средстава је намијењен и за изградњу најдужег alpine costera на Балкану око 2,2 километра.

Компанија „Батагон“ ушла је у РС куповином хотела на Јахорини да би затим купила дио акција Павловић Банке те потраживања институција и предузећа Републике Српске од Фабрике глинице „Бирач“ у стечају.