За православне вјернике, 2. марта почео је вишенедељни велики Васкршњи пост или Часни пост, који се завршава празником Васкрсења Исуса Христа – Васкрсом, који се ове године прославља 19. априла.

Тим поводом Манастир Свете Тројице у Озерковићима и УГ „Свети Василије Острошки“ из Сокоца у петак 28. фебруара 2020. године, организовали су у конаку Манастира духовно вече на тему „Пост и савремени човјек – припрема за предстојећи пост“.

Намјесник манастира Свете Тројице, отац Георгије, у свом непосредном маниру, говорио је о посту, користи поста и о томе како савремени човјек треба и може испунити ту свету заповијест.

– Духовно вече наставило се разговором на тему поста, али и другим темама које муче савременог човјека. Радост је што велики број вјерника долази на духовне вечери, које постају својеврсна традиција Манастира у Озерковићима. Братство Манастира благодари члановима УГ „Свети Василије Острошки“ и свима који су својим трудом допринијели да ово духовно вече буде заиста вече радости, казао је овом приликом отац Георгије.

Он је позвао вјерни народ да се придружи молитвеном торжеству Манастира, на Теодорову суботу, 7. марта, када ће Његово Високопреосвешенство Митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење свештенства и монаштва служити Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице са почетком у 9 часова и 30 минута. Дочек митрополита планиран је у 9 часова и 15 минута.

Према православном учењу, Велики пост нас учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вјера у Васкрсење основ хришћанства. Прва недјеља поста зове се Чиста недјеља.