Фото: Б.Марковић

Ученици које окупља Савјет ученика средње школе, данас су одржали приредбу посвећену 8. марту. Својим вршњацима и наставницима представили су историју овог празника и занимљиве чињенице о обиљежавању Дана жена.

Ученик Младен Каповић, истакао је значај овог празника. Каже, да је заједно са осталима припремио презентацију која говори о историјској борби жена за бољи положај у друштву.

Фото: Б.Марковић

– Припремили смо презентацију како би присутне упознали са историјским и политичким чињеницама везаним за овај дан. Одговорили смо на питања шта предстваља Дан жена, зашто се и откада обиљежава 8.март. Поред презентације, припремили смо и рецитације. „Писмо мајци“ чувеног Сергеја Јесењина говорила је ученица Тамара Беатовић, Пјесму „Емина“ , Алексе Шантића, говорила је Горана Попадић, казао је Каповић.

Фото: Б.Марковић

Ученица Андеа Марковић казала је да је, припремајући се за приредбу сазнала доста нових информација, које мало ко зна. Како каже, много је примјера и догађаја који кроз историју говоре о борби жена и њиховој жртви за бољи третман у заједници.

– Сазнали смо да су жене у Саудијској Арабији тек 2015. године добиле право гласа. То је само један од примјера колико је положај жена и данас тежак и колико се заправо увијек може радити на стварању бољих услова за њихов живот и рад, казала је Марковић.

Данашњи програм, пласним наступом обогатила је ученица Анђела Симић, чланица Плесног клуба „Ника“ Соколац.