Фото: Б.Марковић

Џенан Трбић, пројекат менаџер у организацији Удружење тренера CEFE, данас је у сали Скупштине општине Соколац представио „Програм подршке предузетништву“, који се реализује уз подршку Амбасаде САД у БиХ и општине Соколац. Према његовим ријечима план је да се подржи 25 младих који имају пословне идеје пружањем стручне и менторске подршке, а за најиновативније идеје биће издвојена и финансијска средства за покретање властитог бизниса.

– Планирана су два гранта у износу од по 5.000 КМ. То је новац који је тренутно на располагању, а остављена је могућност да тај износ буде и већи. Програм се састоји из неколико компоненти. Са младима радимо на развоју њихових бизнис планова, те јачању њихових предузетничких способности. Они своје идеје представљају стручној комисији коју ће чинити представници општине Соколац, Удружења CEFE и независних експерата, а најбољи ће добити бесповратну помоћ, казао је Трбић.

Он је навео да CEFE у даљем раду наставља да прати развој бизниса путем менторства и умрежавања са истим или сличним предузетницима на простору БиХ, јер је познато да је прва година у развоју бизниса најтежа.

Програм подршке предузетништву ове године се реализује у 12 општина и градова у БиХ, у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Теслићу, Сокоцу и другим, мањим или већим срединама. Трбић истиче да је наша локална заједница нова у овом пројекту, али да има потенцијал за развој.

Фото: Б.Марковић

Видимо да је ријеч о предузетничкој средини и надам се да ћемо помоћи младима да своје идеје доведу до коначне реализације, додао је Трбић.

Миљан Пајић из Сокоца сматра да су овакве врсте обуке корисне за младе људе који покушавају да покрену свој посао.

– Мој план је да правим намјештај од епоксидне смоле. То је нешто ново на нашем тржишту, модеран и скуп производ који још није заступљен у БиХ. У фази сам израде неколико таквих производа које намјеравам да представим салонима у наредном периоду. Овакав вид пројекта мислим да ће ми помоћи да унаприједим своју идеју и евентуално осмислим још нека рјешења. Уколико би се моја идеја изборила за почетни капитал, искористио бих га за набавку потребних машина и опреме, казао је Пајић.

Миљан Пајић – Фото: Б.Марковић

Слађана Вукојичић, виши стручни сарадник за локални развој у општини Соколац, рекла је да је општина радо прихватила позив за учешће у пројекту и да ће финансирати дио средстава која буду намјењена најбољој пословној идеји.

– Сва заинтересована физичка лица могу се пријавити на мејл адресу sladjana.vukojicic@opstinasokolac.net или лично предати пријаву у канцеларији бр. 11, Одјељењу за локални развој, до понедјељка, 16. марта. Оно што је циљ оваквог вида развоја предузетништва јесте јачање личних капацитета апликаната, њихово владање основним вјештинама израде бизнис плана као и упознавање са начином покретања и регистрације предузећа, казала је Вукојичић.

Она је позвала све заинтересоване да се пријаве, јер број пријава није ограничен. Нагласила је да је укупна вриједност пројекта 30.000 КМ, од чега ће општина Соколац издвојити 50% средстава тј. 15.000 КМ.

CEFE програм подршке предузетништву први пут се појавио у Њемачкој и представља најпознатију методу развоја почетничког предузетништва. У БиХ активан је од 2005. године, а до сада је окупио преко 3000 учесника. Захваљујући овом програму у 2018. и 2019. години отворено је 120 нових фирми које успјешно послују.