Огласио се Мићо Мићић након одлуке Предсједништва СДС-а о искључењу. Каже да ће тражити преиспитивање одлуке и да ће се жалити Главном одбору и Скупштини СДС-а.

Мирко Шаровић, каже Мићо Мићић, очигледно није разумио да су пројекти у Бијељини на првом мјесту. Без обзира на смјене, СДС у Бијељини ће увијек бити јак и побједнички, тврди Мићић и поручује да ће се даље понашати у складу са закључцима Градског одбора СДС-а Бијељина у којима се јасно наводи да неће прихватити одлуку о смјени било кога од чланова Градског одбора.

„Биће СДС увијек побједнички у Бијељини и остаће СДС у Бијељини без обзира на те смјене. Знате да је Градски одбор два, три дана прије те одлуке донио неке закључке и одлуке да и ако се деси нека смјена и неко искључивање, да то нећемо прихватити. Имаћемо ових дана састанке и донијећемо одговарајуће закључке, а наравно да ћемо тражити преиспитивање одлуке и на Главном одбору, а ако треба, и ванредна скупштина“, рекао је Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.

На јучерашњој сједници Предсједништва СДС-а, како сазнајемо, против санкција Мићићу били су Милан Миличевић, Немања Васић, Недељко Гламочак, док су за одлуку о искључењу, уз Мирка Шаровића, најгласнији били Вукота Говедарица и Младен Босић.

Предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић данас није желио, или ипак није смио да одговори на наше питање да ли подржава искључење Мићића. Миличевићу се питање очито није допало, те је, након кратког коментара, новинарима забранио додатна питања.

„Данашња тема је посјета министра привреде. Све што је речено на ту тему, речено је јуче на прес-конференцији у Источном Сарајеву. Предсједник странке је рекао тачно оно што је било на сједници Предсједништва“, истакао је Милан Миличевић, предсједник Главног одбора СДС-а.

Мићић треба да искористи механизме и да тражи да о његовом статусу у странци одлучује Главни одбор и Скупштина странке, сматра потпредсједник СДС-а Милован Бјелица. Бивши предсједници чисте СДС од побједника, јасан је Бјелица, поручујући да Мићић не смије да дозволи да неколико људи у „крњем предсједништву“ странке, униште све што је радио 25 година.

Да је искључење Мићића погрешан пут и израз тврдоглаве политике садашњег руководства о сарадњи са водећим странкама у Српској, сматра и предсједник Прве СДС Радомир Лукић. То је иста ситуација од прије 20 година коју је проводио бивши предсједник СДС-а Младен Босић, тврди Лукић, поручујући да је Босић увијек питао странце и политичко Сарајево шта треба да ради, а не народ.

„Оваква политика СДС-а довела је до тога да су распуштена два најснажнија градска одбора, прво у Добоју, сада у Бијељини и поставља се питање гдје ће то парање ткива СДС да стане. То се дешава због тога што у странци нема, како је говорио Босић, тријумфално и победоносно, ратних кадрова. СДС је очишћен од ратних кадрова и то воде наводно мирнодопски кадрови, какав је, и како се представља сам Босић“, нагласио је Радомир Лукић, предсједник Прве СДС.

Подршка Мићићу стиже и од премијера Српске. Мићић се борио за подршку шире коалиције како би остварио што веће бенефите за Семберију, поручује потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић. Лоша је одлука да о Бијељини одлучују људи који не живе у том граду, јасан је Вишковић.

„У том споразуму који је креиран између СНСД-а и Градског одбора СДС-а Бијељина набројано је 12 пројеката који су, према оцјени самог Мићића, значајни за град Бијељину и мислим да је лоша одлука да неки људи који не живе у Бијељину и који долазе са стране треба да одлучују шта и како неко треба да ради у самој Бијељини“, рекао је Радован ВИшковић, предсједник Владе Републике Српске.

И поред одлуке о искључењу, Градски одбор СДС-а у Бијељини чврсто стоји уз Мићића. Према статуту СДС-а, Мићића би на челу ГО требало да наслиједи његов замјеник Ненад Лалић. Како објашњава наш извор из врха СДС-а, могуће је да трећина општинских и градских одбора или трећина чланова Скупштине СДС-а тражи ванредну сједницу и смјену страначког руководства. Међутим, ванредни унутарстраначки избори довели би у питање учешће СДС-а на изборима. Уколико жалбе органима СДС-а ипак не уроде плодом, спекулише се да ће Мићић формирати нову политичку партију. Несумњиво је да је искључење Мићића додатно нарушило и онако лоше односе у странци и да је ово, како многи тврде, почетак краја СДС-а.