Фото: Б.Радоњић

Данас је одржана прва редовна сједница Скупштине Борачке организације Соколац на којој су се нашли извјештаји о раду Предсједништва, Одбора породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, као и стручне службе општинске борачке организације, затим разматрање и усвајање извјештаја Надзорног одбора, финансијског извјештаја за 2019. годину, као и Оперативног плана рада за 2020. годину.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац и предсједник Одбора борачких организација Сарајевско – романијске регије Жељко Лалић истакао је да су сви извјештаји усвојени једногласно, а да је по свим видовима помоћи исплаћено укупно 197.000 КМ.

Фото: Б.Радоњић

– Када је у питању финансијски извјештај за минулу годину, расправа је преотекла у мирној атмосфери, није упућена ниједна примједба. Соколац је једна од ријетких општина која издваја значајна новчана средства, првенствено за допунска права борачке популације. У прошлој години је буџетом било предвиђено 80 хиљада КМ, а општина је обезбиједила 92 хиљаде КМ. Жао нам је што новац иде у сврху лијечења и сношења трошкова сахране, међутим, ситуација је таква да све више чланова породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и бораца се разбољева и нажалост умире, казао је Лалић.

Према његовим ријечима, Борачка организација општине Соколац добија одређена финансијска средства од Града Источно Сарајево која су намјењена за редовно одржавање Војничког спомен гробља „Мали Зејтинлик“, као и 28 хиљада КМ која се усмјеравају на помоћ социјалним категоријама, од тога борцима одлази педесет процената, а по двадесет пет процената породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима.

– Највећи проблем са којим се суочава борачка популација јесте здравствено осигурање, односно бесплатно лијечење. Закон о здравстеној заштити је ступио на снагу и имамо сагласност од ресорног министарства да ће бити осигурани сви борци и категорије који ни на један други начин не могу бити осигурани, додао је Лалић.

Миладин Гашевић, предсједник Предсједништва Борачке организације општине Соколац истакао је на сједници да је за редован рад пословања БОР-а Соколац дозначено од стране општине 58.900 КМ, а планирано буџетом било је 60 хиљада КМ. Из допунских средстава исплаћено је 80.365 КМ, а буџетом је било планирано 70.000 КМ.

Фото: Б.Радоњић

Предсједник одбора породица погинулих бораца Марко Јовановић је рекао да је овај одбор у претходној години обезбиједио огријевно дрво у шест мјесечних рата за десет породица, а три породице су користиле бањско – климатско лијечење које обезбјеђује Министарство рада и борачко инвалидске заштите РС. За једнократну новчану помоћ, трошкове лијечења и сахране ужих чланова породице исплаћено је укупно 12.500 КМ, од тога, из допунских средстава општине Соколац исплаћен је износ од 6.350 КМ, а од Скупштине Града Источно Сарајево 6.150 КМ. У регистру борачко – инвалидске заштите општине Соколац налази се 341 корисник породичне инвалиднине.

Горан Добриловић, предсједник одбора РВИ је истакао да на подручју наше општине има 197 ратних војних инвалида, а да је од краја рата па до данас умрло њих педесет пет. Дрва за огријев је узело седам ратних војних инвалида у шест мјесечних рата. За једнократну новчану помоћ, трошкове лијечења и сахране ужих чланова породице исплаћено је 13.475 КМ, од општине Соклац 7.425 КМ, а од Скупштине Града Источно Сарајево 6.050 КМ.

За функционисање општинске Борачке организације значајна су финансијска средства и од Борачке организације Републике Српске, ресорног министарства, као и помоћ од регионалног одбора.